Gradonačelnik Janči: programom Snaga pomoći pomogli smo 170 starijih sugrađana i prevenirali njihov smještaj u institucije


Utorak, 6. listopada 2020.

U prostorima utvrde Stari grad u Đurđevcu održana je konferencija za medije u sklopu programa Zaželi – program zapošljavanja žena.

U provedbi projekta pod nazivom Snaga pomoći, kojim je bilo zaposleno 18 gerontodomaćica u brizi za starije sugrađane, sudjeluje Grad Đurđevac kao nositelj projekta, a partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje-Područni ured Đurđevac i Centar za socijalnu skrb Đurđevac. Projekt je započeo 30. srpnja 2018., a provodi se do 29. prosinca 2020. godine.

Cilj je omogućiti pristup zapošljavanju i tržištu rada teže zapošljivim ženama, a istovremeno povećati kvalitetu života krajnjih korisnika, starih i nemoćnih osoba s područja grada Đurđevca. Specifični cilj projekta je unaprijediti radni potencijal žena s nižom razinom obrazovanja zapošljavanjem u lokalnoj zajednici kako bi se ublažile posljedice njihove nezaposlenosti i rizik od siromaštva te ujedno potaknula socijalna uključenost i povećala razina kvalitete života krajnjih korisnika na području grada Đurđevca. Tako su gerontodomaćice prošle program osposobljavanja i stekle uvjerenje kako bi i nakon završetka projekta bile konkurentnije na tržištu rada.

– Želimo čestitati Gradu i svim sudionicima koji su sudjelovali u projektu. Stvarno je ugodno raditi u zajednici koja poduzima brojne aktivnosti usmjerene na zaštitu i svojih starijih i nemoćnih građana – rekao je Daniel Rupić, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Đurđevac.

- Ovo je jedna lijepa priča i ovo je samo potvrda  i rezultat svega onoga što smo dobro odradili. Radi se o poslu na dvije godine koji je bio izuzetno koristan kako za korisnike tako i za žene koje preko ovog projekta zaposlene- rekao je predstavnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ispostava Đurđevac Dino Lukić.

– Uspješno smo odradili jedan višestruko vrijedan projekt s kojim smo brinuli za 170 korisnika što je puno više od prvotno prijavljenih. Moram napomenuti da je svaki projekt koji se radi s ljudima izazovan. Utjecali smo na smanjenje siromaštva i prevenirali da se veliki broj naših starijih sugrađana smjeste u institucije. Zahvaljujem svima na zalaganju, na pomoći onima kojima je ta pomoć zaista neophodna. U ovom smo sastavu uključujući i Udrugu Mali princ prijavili još prije godinu dana i novi projekt koji bi se trebao nastaviti na ovaj. Predvidjeli smo zapošljavanje 25 gerontodomaćica– rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči koji se osvrnuo na provedbu i važnost programa.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.320.031,62 kune, a sredstva su 100% osigurana iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Grada Đurđevca.