Gradonačelnik Janči u Gradskim temama: prelaskom na euro nismo podizali niti zaokruživali cijenu usluga


Nedjelja, 29. siječnja 2023.

Grad Đurđevac je kao i svi  početkom godine prešao na poslovanje u eurima, a zaokruživanja i podizanja cijena nije bilo, što je za Podravski radio pojasnio gradonačelnik Grada Đurđevca, Hrvoje Janči:

-Novi proračun iskazan je u eurima i svi se po malo privikavamo na te neke nove brojke i preračunavamo što zapravo znače, ali kad prestane dvojno iskazivanje cijena mislim da ćemo se puno bolje i puno lakše prilagoditi na eure. Komunalna naknada, cijena vrtića i ostale naknade koje se plaćaju gradu preračunate su točno po tečaju konverzije dakle nije bilo nikakvih zaokruživanje niti podizanja cijena. Ono što jedina izmjena je vezano uz naplatu parkiranja.  Znamo da je kod nas parking bio dvije kune po satu, a kad se preračuna u eure to bi iznosilo 0,27 EUR, a sukladno odluci Vlade i uputi oko baš takvih situacija, jer automati ne mogu raditi sa centima, cijena je zaokružena na 0,30 EUR i to je zapravo jedino zaokruživanje koje se dogodilo u našem sustavu- rekao je gradonačelnik Janči.

-Svjedoci smo svakodnevnih poskupljenja, ali za sad ta poskupljenja značajno ne utječu na gradsku sustav jer Grad nastoji održavati iste uvjete odnosno iste cijene usluge zahvaljujući ostvarenim uštedama u svim segmentima, a najviše u energetskom sektoru i to kroz izgradnju solarnih elektrana i kroz postavljanje dizalica topline tamo gdje se koristi značajna toplinska energija. Na taj način kompenziramo ova druga poskupljenja i cijena usluge za građane ostaje ista- istaknuo je gradonačelnik.