Topovskom kanonadom i službeno zatvorena ovogodišnja Picokijada


Ponedjeljak, 2. srpnja 2018.

Picokijada je u protekla tri dana Grad Picoka povećala nekoliko puta za broj stanovnika. U sklopu Picokijade održano je 50-ak različitih povijesnih, kulturnih, folklornih, etnografskih, gastronomskih, sportskih i glazbenih programa.

Brojni đurđevčani i njihovi gosti tokom tri dana uživali su i plesali uz hitove Petra Graše, Massima i S.A.R.S.-a. Picokijadu je službeno zatvorio gradonačelnik Hrvoje Janči, preuzevši ključeve grada od kapetana. U čast svečanog zatvaranja Udruga sv. Juraj je priredila topovsku kanonadu branitelja grada te je tako oduševila i iznenadila sve okupljene.

Ovom prilikom svim sudionicima jubilarne 50. Picokijade zahvalio se i saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković.

I posljednji dan Picokijade bio je upotpunjen raznim kulturno zabavnim događanjima. Od cjelodnevnih događanja posjetitelji su mogli uživati u prikazu srednjovjekovnog načina življenja i srednjovjekovnih radionica, u gradskom parku se pak mogla pogledati izložba pijetlova, dok je Lovački dom Mičetinac bio rezerviran za Lovački zestanek, natjecanje lovaca u gađanju na glinene golubove.

U prijepodnevnim satima vozila se rekreativna biciklijada Biciklinom v krug, mini etapa za mlađe uzraste, rekreativna biciklijada za građanstvo. Održana je i tradicionalna povorka aranžiranih kola Podravina od leta koja ju publiku podsjetile na zaboravljene stare običaje, zanate, nošnje, radove i način života.