IN MEMORIAM- Marija Plantek (1937.-2020.)


Utorak, 27. listopada 2020.

Danas, u utorak u 14,00 sati, na đurđevačkom Gradskom groblju, Đurđevčani će se oprostiti  od Marije Plantek, koja je u 83-goodina živora, nakon kratke bolesti preminula u Virovitičkoj bolnici.

Gospođa Marija Plantek rođena je 2. veljače 1937. godine u Đurđevcu. Svoj radni vijek provela je u Košaračkom poduzeću i RIZ-u gdje se aktivno bavila društveno-političkim radom. Kao dokazana i priznata stručnjakinja vodila je tečajeve pletarstva za djecu u osnovnoj školi, za odrasle osobe te posebice za osobe oštećena vida te je na taj način osposobila mnoge naraštaje omogućila im zaposlenje u struci.

Marija je bila jedna od najaktivnijih dugovječnih sudionica društvenog i javnog života Grada Đurđevca, poglavito kvarta Peski. Stariji Đurđevčani će je pamtiti kao vrijednu radnicu i sindikalnu aktivisticu u nekadašnjoj košarani, koja je svoje umijeće pletenja šibe rado dijelila sa mlađima i zainteresiranima. Bila je prepoznata i kao humanitarku, odnosno volonterka, koja je svojim dobrovoljnim  radom obilježila svaku akciju Crvenoga križa, a za vrijeme Domovinskoga rata  i župnog Caritasa. Najveći dio svojega života i rada posvetila je organiziranju i društvenom radu žena na kvartu Peski, te poticanju suradnje sa drugim udrugama u Gradu Đurđevcu. Osnovala je i godinama bila predsjednica aktiva žena, odnosno Udruge žena Peski, sudjelovala je kao volonterka u svim aktivnostima koje su bile značajne za razvoj ovoga dijela grada,od gradnje i uređenja društvenoga doma, do osnivanja  Udruge „Peski-Art“.

Članice Udruge žena Peski odužile su joj se titulom njihove  počasne predsjednice, Gradsko društvo Crvenoga križa posebnim priznanjem za 50 godina  volontiranja, a Grad Đurđevac Javnim priznanjem Grada Đuređvca „Zlatna plaketa „Sv.Juraj“. Amaterski se bavila i fotografijom, a otvorena i srdačna, i u poodmakloj životnoj dobi, vrlo rijetko je propustila sudjelovanje  na društevnim događanjima u Gradu Đurđevcu.