Inovacije i digitalnu budućnost posjetiteljima u Noći muzeja predstavili studenti Akademije likovnih umjetnosti Zagreb


Subota, 2. veljače 2019.

Muzej Grada Đurđevca i ove je godine sudjelovao u manifestaciji Noć muzeja, koja se četrnaestu godinu zaredom odvija u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, a održala se u petak, 1. veljače 2019. Tema ovogodišnje Noći muzeja je Muzeji – inovacije i digitalna budućnost.

Na tragu inovacija i digitalnosti u muzejima i muzejskim postavima, Muzej Grada Đurđevca je u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu, organizirao izložbu SKOK-od kamena do ekrana. Na otvorenju izložbe, publika je imati prilike vidjeti grafičke radove studenata akademije te digitalnu prezentaciju studenata Grafičkog odsjeka i projekciju završnih diplomskih animiranih filmova studenata i studentica Odsjeka za animirani film i nove medije.

Posjetitelje su u program Noći muzeja uveli učenici Umjetničke škole Fortunat Pintarić, Područnog odjela u Đurđevcu sa svojih desetak skladbi izvedenih na glasoviru, violini, gitari i flauti.

Okupljenu publiku s temom Noći muzeja kao i s ostvarenim nastavkom suradnje s Akademijom likovnih umjetnosti, upoznala je ravnateljica muzeja, Edita Janković Hapavel. Prodekan ALU, prof.art. Danko Friščić zahvalio se na ponovnom pozivu u Đurđevac, gdje se i profesori i studenti vrlo rado vraćaju i prikazuju novostečena znanja. Kao poseban gost otvorenja izložbe nazočio je poznati hrvatski fotograf Mio Vesović poznat kao fotograf osoba iz kulturnog života.

Gradonačelnik Grada Đurđevca, Hrvoje Janči, izrazio je zadovoljstvo temom Noći muzeja te prikazom novih digitalnih mogućnosti u današnjem vremenu.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca i saborski zastupnik, Željko Lacković, pohvalio je nastavak suradnje s mladim i kreativnim studentima s akademije, te zahvalio gostima na prikazu digitalnih prezentacija i filmova kojima se obogatio program Noći muzeja.

Kroz cijelu večer posjetiteljima je bilo omogućeno slobodno razgledavanje izložbe jednog od vodećih umjetnika 20. stoljeća,  Marca Chagalla Stvaranje i Biblija. Njegove litografije u boji, napravljene kao ilustracije za Bibliju nakon njegovog putovanja u Palestinu 1931. godine, žarište su same izložbe. Izložba obuhvaća izbor od 135 Chagallovih originalnih grafika u kojima istražuje svoje najdraže motive koji uključuju slike rodnog Vitebska, autoportrete, portrete romantičnih parova, cirkuske akrobate i glazbenike.

Posjetitelji su mogli razgledati i Interpretacijski centar Picokijade, sastavnicu muzeja koja na atraktivan multimedijalan način prikazuje zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske – Legendu o Picokima, bogatstvo kulturne, prirodne i povijesne baštine đurđevačkog kraja, povijesne crtice, atraktivne interijere s fluorescentnim crtežima,  interaktivne instalacije i filmske scene obrane utvrde Stari grad od Osmanlija.

Događanja u Muzeju su zaključena radionicom izrade animiranog filma, a nakon službenog dijela večeri posjetitelji su uživali u druženju uz pripremljene slastice Restorana i pivnice Stari grad.