Izložbu Dalija u Muzeju Grada Đurđevca pogledalo više od 16.000 posjetitelja: sljedeća izložba Leonarda Da Vincija


Ponedjeljak, 28. listopada 2019.

U prostorijama Muzeja Grada Đurđevca održana je konferencija u sklopu zatvaranja izložbe Recepti za besmrtnost, velikana Salvadora Dalia. Edita Janković Hapavel, ravnateljica Muzeja naglasila je kako je ova izložba ostvarila sjajne rezultate, od grupnih organiziranih posjeta pa sve do pojedinačnih.

– Projekt je pokazao financijsku održivost, čemu je pridonijela i prodaja suvenira u čijoj su izradi bili uključeni osim Muzeja i lokalna zajednica. O tome najbolje govori brojka o prodanih 2983 suvenira. Pobudili smo i veliki interes medija, a ovom izložbom kao i prethodnim izložbama, obogaćena je kulturna i turistička ponuda Grada Đurđevca. O uspjehu cijele izložbe najbolje govori podatak od 16.221 posjetitelja koji su pogledali izložbu – istaknula je ravnateljica te je naglasila kako ovo nisu konačne brojke jer je izložba otvorena do 3. studenog.

– Izložbu osim posjetitelja iz svih dijelova Hrvatske posjetili su i gosti iz Slovenije, Mađarske, Poljske, Nizozemske, Belgije, Francuske, Španjolske, Engleske, Njemačke ali i brojnih drugih Europskih zemalja. Osim toga, bilježe se posjeti i iz Azijskih zemalja kao što je Kina i Japan, a bilo je i posjetitelja i iz Sjedinjenih Američkih Država – dodala je.

Istaknula je kako je izložba posebno bila dobro posječena od strane učenika, a u sklopu izložbe održan je bio i natječaj Asocijacije na Dalija u kojem su sudjelovali učenici iz 23 škole iz čak pet hrvatskih županija.

– Svega toga ne bi bilo bez naših sponzora, ali prvenstveno bez Grada Đurđevca koji nam je prepoznao vrijednosti i potencijal izložbe u razvoju kulturnog turizma – zaključila je ravnateljica.

Gradonačelnik Hrvoje Janči istaknuo je kako prema nacionalnoj strategiji razvoja turizma, čak 40 posto svjetskog turizma čini kulturni turizam.

– Mi smo u Đurđevcu smo prepoznali taj segment te prema brojkama ove, ali i prošlih izložbi koje su samoodržive pokazali da kultura može biti samoodrživa i da može funkcionirati pozitivno te davati dodatnu vrijednost mjestu. Ovo je jedna u nizu izložbi, koje daju jednu posebnu notu ovoj utvrdi koja živi vikendima, ali i radnim danom – istaknuo je.

Dodao je kako su čuli da imaju posjetitelje iz cijeloga svijeta na što je izrazito ponosan te se zahvalio sponzorima i medijima na praćenju izložbenih aktivnosti u muzeju. Posebno je istaknuo zahvalu Željku Lackoviću, saborskom zastupniku i predsjedniku Gradskog vijeća na ideji o prvoj izložbi.

– Sve ove aktivnosti su zapravo složeni projekt oživljavanja turističke ponude na ovome našem području na kojem imamo bogatstvo od prirodne pa sve do kulturne baštine. Ovo je jedan put, kada se kroz našu utvrdu ugošćavaju najveći svjetski umjetnici i preko toga se stvara potrebna vidljivost ne samo muzeja već i Grada Đurđevca ali i cijele Podravine – istaknuo je Željko Lacković te zahvalio svima koji su pomogli na bilo koji način u realizaciji, ali i medijskoj prisutnosti.

Što se tiče programa koji slijedi nakon odlaska Dalia, gradonačelnik je istaknuo kako je trenutno u Louvreu izložba Leonarda Da Vincija te kako muzej slijedi svjetske trendove.

– Moram istaknuti da ćemo mi biti u tom trendu. Sljedeća izložba će biti vezana oko Leonarda – kratko je poručio.

– Budući da je naša najbrojnija publika, upravo školska populacija koja pokazuje veliki interes za naš muzej. To će biti izložba s modelima nešto malo više od 20 interaktivnih modela koji će se moči dodirivati, gledati i učiti. Željeli smo da ova izložba bude mali iskorak u odnosu na prethodne izložba, ali istovremeno kao što je to i gradonačelnik rekao, da bude u trendu. Hrvatska će biti predsjedateljica Europske Unije pa smo vodili brigu i o tome. Nismo zaboravili na našu naivnu umjetnost, Muzej ima jednu jako lijepu i veliku zavičajnu zbirku koja će isto biti izložena, a težište će biti na naivnoj likovnoj umjetnosti. Cilj nam je prezentacija i naše kulturne baštine – rekla je ravnateljica muzeja.