Izradi sam i programiraj: učenici prezentirali svoje robote i programe nastale na ljetnoj školi


Subota, 1. rujna 2018.

U subotu, 1. rujna u holu Strukovne škole Đurđevac uodržana  je prezentacija učeničkih radova nastalih na nastavi u sklopu ovogodišnje ljetne škole robotike i programiranja u Đurđevcu.

Na prezentaciji su okupljeni vidjeli demonstriraciju radova koji su nastli od znanja prikupljenog tijekom trajanja Ljetne škole. Polaznici i profesori su zajedno s posjetiteljima isprobali najnovija didaktička pomagala koja su korištena tijekom Ljetne škole programiranja i robotike, ali i brojne robote nastale tijekom nastave. Djeca su na prezentaciji svojih projekta u holu škole okupljenima pokazala i objasnila kako robot funkcionira i kako je zapravo dovoljan samo jedan "pametni" mobitel da bi se upravljalo njime. Robot kao i čovjek ima svoj mozak i srce u obliku baterija koje mu daju energiju. Najzabavniji dio prezentacije ipak su bile utrke između izrađenih robota.

Ljetnu školu organizirao je AK46 iz Đurđevca, a u školu su upisana djeca od predškolskog uzrasta, pa sve do završenog 4. razreda srednje škole. Ove godine, kao i do sad, Ljetna škola programiranja i robotike izazvala je veliki interes i ukupno ju je pohađalo oko 100 polaznika. Polaznici su bili raspoređeni u šest dobnih grupa te osam tematskih grupa.

 -Broj prijavljenih je i ove godine premašio sve naše želje i potvrdio želju učenika za učenjem u tom području. Mi iz udruge AK46 vjerujemo da je ovo znanje koje učenici dobivaju u skladu s digitalnim dobom u kojem živimo i da će im pomoći u daljnjem razvoju, ali i da će s njime pomoći Đurđevcu koji razvija svoje obrazovne kapacitete i ocrtava se na karti Hrvatske kao mjesto gdje tehnologija zauzima važan dio gospodarstva i sveopćeg načina života. Obrazujmo našu djecu u smjeru da stvaraju, a ne da prate trendove, u smjeru kreativnosti i jedino ćemo im tako moći omogućiti da ne budu zamjenjivi - rekao je Ostojić.

Od ove godine započelo se i s jednim dodatnim programom na temu multimedije. Kroz rad i učenje o toj temi pokazalo se kako postoji velika zainteresiranost učenika za tu temu pa će se ovakav proram ponuditi i iduće godine. Ove godine su polaznici 5. i 6. razreda upoznati s fotografiranjem i osnovama fotografiranj- reako je voditelj ovoga programa Danijel Domišljanović.

-Grad Đurđevac prepoznao je važnost ovog inovativnog projekta za zajednicu, te je ova ideja u samom startu odmah bila prihvaćena i podržana od strane Grada, sponzora, profesora i roditelja, a brojke i podaci svjedoče o njegovoj uspješnosti na kraju svakog ljeta, ali najveći rezultat su ipak zadovoljna djeca i roditelji. Na nama je da kod djece što više potičemo istraživanje i radoznalost, te da te kvalitete razvijamo i usmjeravamo u pravom smjeru, a to su u današnje doba znanost i tehnologija- rekao je gradonačelnik Janči.

Na pitanje da li će pohađati školu programiranja i robotike iduće godine svi su jednoglasno odgovorili da hoće. Nakon završetka svečanog djela okupljeni su mogli pogledati i isprobati razne robote koje su djeca radila u školi te uživati u domjenku i slatkišima.

Škola je i ove godine bila besplatna za sve učenike zahvaljujući sponzorima u ovom projektu: Gradu Đurđevcu, Avalonu d. o. o., HANGAR-u 18, Meval-u d.o.o. i  RASCO-u d. o. o.