Javna vatrogasna postrojba Đurđevac: u prvom polugodištu 2020. godine vatrogasci odradili 120 intervencija


Srijeda, 23. rujna 2020.

Vijećnici su na sjednici jednoglasno prihvatili i polugodišnje izvješće Javne vatrogasne postrojbe koje je prezentirao zapovjednik JVP-a Đurđevac Matija Markešić.

-Stupanjem na snagu novog Zakona o vatrogastvu JVP-Đurđevac  je ušla u fazu prilagodbe istome za koji ima predviđeni period u trajanju od godinu dana. Po pitanju financiranja i nakon donošenja novog zakona model ostaje nepromijenjen, pa JVP-Đurđevac i dalje održava sve dodatne poslove i ostvaruje uz prihode iz nadležnog proračuna i dodatne vlastite prihode kako bi nesmetano mogla izvršiti sve zacrtane planove, kojih i ove godine ne nedostaje- rekao je Matija Markešić.

- JVP djeluje na području Grada Đurđevca i susjednih sedam općina. Vatrogasci JVP Đurđevac su u periodu od 1.1. do 30.6.2020. godine zabilježili ukupno 120 intervencija, 86 vatrogasnih događaja u što ulazi 39 požarnih, 44 tehničkih intervencija i 3 ostala događaja, te 34 vatrogasne aktivnosti. U zbroju to ispada da su vatrogasci na djelovanje potrošili 3164 sata. Bitno je napomenuti da u navedenim intervencijama nije bilo ozlijeđenih vatrogasaca, a materijalna šteta na opremi i vozilima je bila mala. Također, kao i svake godine vatrogasci JVP-a Đurđevac tijekom ljetnih mjeseci u smjenama upućivani su na dislokaciju na otok Lastovo sa Šumskim vozilom UNIMOG i kombi vozilom- rekao je Markešić.

-Od samog početka pojave i opasnosti od bolesti izazvane Covid-19 virusom Javna vatrogasna postrojba Đurđevac uključena je u sve radnje Gradskog stožera Civilne zaštite, a najviše se sudjelovalo u nadzoru i ophodnji gradom i prigradskim naseljima gdje se vršila kontrola provođenja mjera koje je nalagao državni stožer Civilne zaštite. Vezano na istu temu osiguran je i rezervni položaj JVP-a Đurđevac u slučaju ulaska virusa u istu. Također su uvedeni novi modeli smjenskog rada vatrogasaca sa minimalnim fizičkim kontaktima između pojedinih smjena, a sve u cilju neometanog rada postrojbe u slučaju pojave virusa- istaknuo je zapovjednik.

-I dalje ćemo nastaviti raditi na uređenju i održavanju zgrade i okoliša kao i na ispravnosti vatrogasnih vozila, te ostaloj opremljenosti postrojbe suvremenom vatrogasnom opremom koja je zahvaljujući upravo sredstvima koja JVP ostvaruje od dodatnih djelatnosti na iznadprosječnoj razini- zaključio je zapovjednik Markešić.