Jubilarni 20. Dani voća i sunčano vrijeme privukli 57 izlagača i brojne posjetitelje


Nedjelja, 30. rujna 2018.

Na Trgu sv. Jurja svečano su otvoreni Dana voća, najvažnije županijske manifestacije posvećene promociji proizvodnje voća i voćnih prerađevina, kao i domaće proizvodnje.

Obilježavanje Dana voća zapravo je počelo još u petak kada su u utvrdi Stari grada održana stručna predavanja s glavnom temom uzgoja lijeske koja su okupila brojne zainteresirane proizvođače. Dani voća su središnja manifestacija posvećena promociji proizvodnje voća i voćnih prerađevina te promicanju vrijednosti razvoja domaće proizvodnje, a ovogodišnji Dani voća okupili su 57 izlagača.

Lijep i sunčan dan okupio je veliki broj posjetitelja na izložbeno-prodajnom dijelu manifestacije koja je održana na Trgu svetog Jurja gdje su izlagači predstavili svoje voće, proizvode od voća, ali i kolače te ručne radove.

Gradonačelnik Hrvoje Janči pozdravio je okupljene i izrazio je zadovoljstvo što ova već tradicionalna, 20. po redu manifestacija svake godine okuplja sve više izlagača i posjetitelja.

Pozdravne riječi uputili su i zamjenik župana Darko Sobota te pročelnik podružnice Savjetodavne službe za Koprivničko-križevačku županiju Slavko Kopilović,

Manifestaciju je svečano otvorio saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković, uputivši Županiji i partnerima čestitke na organizaciji.

-Pohvaljujem vrijedne izlagače te smatram kako je ova manifestacija dokaz da Podravkina baza za njezine proizvode treba biti u Podravini. Ovo je jedno bogatstvo, a ljudi su dokaz da se može proizvoditi ekološki zdrava i za našu kompaniju važna sirovinska osnova- rekao je Lacković.

Osim voća i voćnih proizvoda koje su u okviru izložbeno-prodajnog dijela manifestacije posjetitelji mogli razgledati i degustirati, posjetitelji su imali prilike vidjeti tradicionalni način pečenja pekmeza i tradicijski prikaz pečenja rakije.

Manifestacija je imala i humanitarni karakter, za što su bili zaduženi učenici đurđevačke Strukovne škole koji su u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa organizirali pečenje kajgane i palačinki kako bi prikupili novac za najpotrebitije. Palačinke su se mogle kušati i na Podravkinom štandu, koja je bila glavni sponzor manifestacije, a poljoprivrednici su također mogli dobiti i korisne informacije o mogućnostima suradnje s ovom tvrtkom.

Grad Đurđevac je ovom prilikom predstavio i projekt Podravinoteke preko kojeg se promoviraju domaći proizvodi i to putem oznake Kvaliteta Podravine koju trenutno nosi desetak proizvođača sa 20 proizvoda.

Okupljenje posjetitelje svojim su nastupima razveselili Dječja folklorna skupina KUD-a Petar Preradović, Dječji vrtić Maslačak, Zbor Osnovne škole Grgura Karlovčana, Ženski vokalni sastav Đurđevčice, Ženski vokalni sastav Katarine i Tamburaški sastav KUD-a Petar Preradović.

Nakon kulturno-umjetničkog dijela, proglašeni su najljepše uređeni izlagački prostori koje je odabrao stručni žiriji u sastavu predstavnika Savjetodavne službe i Grada Đurđevca. Zahvaljujući raskoši i maštovitosti svog izlagačkog prostora, i ove je godine prvo mjesto osvojio OPG Lasić, drugo su mjesto podijelili OPG Ljubica Gašparov i OPG Kranjčević, a treći je bio OPG Bolto Matica.

I ove godine izdan je katalog posvećen poljoprivrednim proizvođačima s područja Županije koji se bave voćarstvom. U katalogu je predstavljeno njih 288 s njihovim kontakt podacima kako bi im se mogli javiti potencijali kupci i kupiti njihove proizvode na kućnom pragu.