Klaster pčelara Podravina na Medveni den dobio novu zgradu


Subota, 14. listopada 2017.

Svečana primopredaju novouređene zgrade Klastera pčelara Podravina, u Poslovnoj zoni A jug u Đurđevcu, održana je danas u jutarnjim satima, a u povodu Medvenog dena.

Klaster je ove godine postao priznata proizvođačka organizacija, a osnovan je na inicijativu Grada Đurđevca još 2015. godine. Klaster trenutno ima 54 člana, a članovi su iz četiri županije. Naši članovi imaju oko 4.000 košnica i proizvodnju meda od 130 tona godišnje- istaknuo je predsjednik klastera Vladimir Šimunic.

Klaster operativno djeluje, te za naše pčelare posredujemo i pregovaramo s otkupljivačima meda na tržištu te kroz klaster postižemo bolje uvjete otkupa. Naše nove prostore planiramo opremiti strojevima za preradu meda, a svoje proizvode ćemo plasirati u maloprodaju. Na kraju zahvaljujem se u ime svih pčelara Gradu Đurđevcu na ovom značajnom doprinosu koji će nam pomoći u daljnjem radu. Bit ćemo dobri domaćini i gospodari ovih objekata te se nadam da će iz ovih prostora ubrzo izaći brendirani podravski med - rekao je Šimunic.

Ovo je hvalevrijedan projekt, a uređenje ovih prostora samo je još jedan korak u radu na ovom projektu. Udruživanjem mali proizvođači imaju priliku zajednički nastupiti na tržištu te im se otvaraju brojne mogućnosti za prijave projekata na raspisane natječaje. Želim vam da što prije ostvarite zadane ciljeve te da iskoristite ovaj prostor najbolje što možete- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Misao vodilja od samoga početka projekta je činjenica da je klaster zamišljen poput košnice te da je bitno težiti da u košnici bude još više pčelara. Cilj je da se nastavite širiti i jačati na tržištu. Imamo vrhunsku kvalitetu meda i pčelare iz četiri županije i zbog toga trebamo postati lider. Radimo na tome da budemo prepoznati i kao marka, a sljedeći korak nam je prijava projekata kojima ćemo u cijelosti opremiti prostore strojevima za preradu i punjenje meda - rekao je predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković.

Do sada je Grad uložio oko 768.000,00 kuna na kupnju zemljišta i zgrade te na uređenje zgrade i okoliša klastera.

Prigodni program povodom primopredaje pripremile su Đurđevčice, a vrpcu u znak svečanog otvorenja prerezala je zamjenica gradonačelnika Kristina Benko Markovica.

Foto: Stjepan Mikuldaš