Knjižnica zaključila rekordnu godinu, u 2017. posuđeno 50.000 knjiga


Utorak, 15. svibnja 2018.

Gradsko vijeće je na jučerašnjoj sjednici jednoglasno usvojilo izvješće o radu Gradske knjižnice Đurđevac za 2017. godinu.

-Đurđevačka gradska knjižnica je već afirmirano središte informacijskog, kulturnog i kreativnog života Đurđevca i okolice. Takozvani, dnevni boravak grada. Svake godine novim uslugama ili novim sadržajima želimo našim korisnicima biti što pristupačniji i udovoljiti njihovim zahtjevima i potrebama. Uz književne susrete, tribine, promocije knjiga, obilježavanja značajnih obljetnica u zavičaju, Republici Hrvatskoj i svijetu, značajna je djelatnost edukativnog sadržaja održavanje radionica na dječjem odjelu. U 2017. godini na Odjelu za odrasle organizirano je 55 događanj, a na dječjem odjelu 158- rekla je ravnateljica Martina Makar.

Treba napomenuti da su se u ljetnim mjesecima odvijale svakodnevne aktivnosti pod nazivom Ljeto u knjižnici. Djeca su svaki dan imala određenu aktivnost, radionicu, pričaonicu, filmsku projekciju, računalnu radionicu, kreativnu  likovnu radionicu  te aktivnosti izvan knjižnice. Jednom na mjesec, kroz 2017. Bibliokofer je posjećivao Dječji vrtić Maslačak, a posjetio je i Dječji vrtić Bubamara, Kalinovac, te Udrugu Mali princ.

Osim brojnih aktivnosti na Dječjem odjelu, aktivnosti sa srednjoškolcima i mladima, kontinuirano su se provodile i aktivnosti odjela za odrasle, posebice u Noći knjige i Mjesecu hrvatske knjige. Neizostavna je praksa održavanja putopisnih predavanja, jednom mjesečno, a koja bilježe izrazito veliku posjećenost i interes naših sugrađana. Osim poznatih imena i gostovanja, svoje radove predstavili su i zavičajni autori.

Uz pregršt događanja i usluga, želja nam je i dalje graditi odličan odnos s korisnicima, ali i približiti knjižnici svim društvenim skupinama- istaknula je ravnateljica.

Gradskoj knjižnici Đurđevac u 2017. godini odobrena su sredstva za nabavu knjižne i neknjižne građe, te prijavljene programe u iznosu od 92.000,00 kuna. Trenutno Gradska knjižnica raspolaže fundusom od nešto više od 58.000 knjiga, a u 2017. godini nabavljeno je 1.800 novih naslova  knjiga za potrebe odjela za odrasle i dječjeg odjela, te 10 naslova periodike.

Posuđeno je rekordnih 50.000 knjiga dok je 2016. godine bilo posuđeno 38 285 knjiga. Na povećan broj posuđenih knjiga zasigurno je utjecala i besplatna članarina, te brojni besplatni dodatni sadržaji koje provodi Gradska knjižnica. Tako je knjižnica samo ove godine dobila 330 novih članova. Sveukupan broj korisnika prelazi brojku od 4.000.

Knjižnica će nastaviti pratiti  izdavački trend i među prvima nabaviti nove knjige kako bi naši knjigoljupci mogli uživati u najnovijim hit naslovima.