Komunalije- Plin započele s rekonstrukcijom dotrajale plinske mreže vrijedne 6 mil. kuna


Petak, 30. ožujka 2018.

Na sjednici Gradskog vijeća dana je suglasnost za kreditno investicijsko zaduženje  Komunalijama- Plin koje se odnosi na rekonstrukciju dotrajale plinske mreže na području grada Đurđevca, a s ciljem smanjivanja gubitaka na distributivnoj mreži.

S uvjetima i visinom kreditnog zaduženja vijećnike je upoznao direktor Komunalija- Plin, Tomislav Kolarić.

- Tražimo suglasnost Gradskog vijeća na kreditno zaduženje, a radi se o kreditu od 4 mil. kuna s rokom otplate na sedam godina uz kamatnu stopu 2,5%. 1,5 mil. kuna iz tog iznosa ide za refinanciranje neotplaćene glavnice postojećeg dugoročnog kredita iz 2015. godine kojim su refinancirane kratkoročne obveze. Ostatak od 2,5 mil. kuna ide za nove investicije na području grada i one su samo dio jednog velikog investicijskog ciklusa vrijednog 6 mil. kuna kojim se planira zamjena plinske mreže. Preostali dio investicije 3,5 mil. kuna Komunalije plin će financirati iz redovnog poslovanja.

Radi se o čak 20 kilometara mreže. Kompletno će se zamijeniti preostale čelične cijevi po Đurđevcu sa plastičnim cijevima. Očekivano smanjenje gubitaka je sa 7% na svega 3%. Jedan dio zamjene plinske mreže odradit će se u suradnji s Komunalijama, te će paralelno biti zamijenjene i cijevi na vodovodu tako da kroz korištenje iste trase znatno smanjujemo troškove iskopa- naglasio je Kolarić.

Radovi na rekonstrukciji plinske i vodovodne mreže počeli su sredinom ožujka u ulici Ljudevita Gaja, te u dijelu ulice Kralja Tomislava od Kaićevog mosta sve do spoja s ulicom Ivana Đuriševića.

Uskoro se očekuje i početak radova u djelu ulica Stjepana Radića i Đure Basaričeka, dio takozvanog ringa od budućeg dvostrukog kružnog toka na Ledinama do INA-ine zgrade preko centra. Radovi na zamijeni plinske mreže obuhvatit će obje strane ulice.

Nakon što završe radovi u navedenim ulicama započet će radovi u ulici Mihovila Pavleka Miškine i Vinogradskoj ulici – lijeva strana od pružnog prijelaza u smjeru Mičetinca.

Grad Đurđevac nastavlja financirati pripremu posteljice za kolni prilaz i rubnjake, svim vlasnicima nekretnina koji sami financiraju asfaltiranje kolnih prilaza na javnoj površini, te će se oni osloboditi plaćanja komunalne naknade na određeno vremensko razdoblje u visini cijene uređenja kolnog prilaza, a sukladno mjesečnoj obvezi. Za vrijeme radova na mreži vlasnike nekretnina će obići i djelatnici Grada Đurđevca kako bi se upisali svi zainteresirani za ovu mjeru.

Obavještavamo građane kako bi znali planirati svoja sredstva de će se s provođenjem ove mjere nastaviti i nadalje u svim ulicama gdje se planiraju pješačke staze, te radovi na zamjeni plinske mreže kako bi se na taj način omogućilo cjelovitije rješavanje pitanje komunalne opremljenosti grada- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.