Gradonačelnik ugostio korisnike programa poticanja poduzetništva


Subota, 11. lipnja 2016.

U Gradskoj knjižnici gradonačelnik Željko Lacković priredio je prijem za korisnike mjera Programa poticanja poduzetništva. Uz ugodno druženje razgovarali su o aktualnim temama i problemima malih poduzetnika, obrtnika i OPG-ova, a druženje je iskorišteno i za raspravu o prijedlozima novih mjera i planiranim budućim investicijama.

Gradonačelnik je istaknuo kako je do kraja 2015. godine odobreno 33 zahtjeva te je Grad sufinancirao ulaganja u ukupnom iznosu od 362.335 kuna. Najčešća korištena mjera bila je poticanje ugradnje strojeva i opreme u maksimalnom iznosu do 10.000 kuna subvencije bez PDV-a,  a ovakvim tipom poticanja poduzetništva postiže se povećanje konkurentnosti, bolja opremljenost i povoljnija poduzetnička klima na području Đurđevca, što će se pozitivno odraziti  na budućnost i širenje gospodarstva. U cilju dodatnog razvoja plasteničke proizvodnje povrća koja predstavlja veliki potencijal za razvoj đurđevačkog gospodarstva Grad je uveo i program sufinanciranja nabave plastenika i staklenika kroz koji povrtlari mogu ostvariti potporu do 35 tisuća kuna ili maksimalno do 50 posto vrijednosti opreme, za ovu mjeru u 2015. odobreno je  8 zahtjeva.

U prvih pet mjeseci u 2016. godini zaprimljeno je 7 zahtjeva od čega su četiri zahtjeva već odobrena, a dva zahtjeva se odnose na izgradnju i opremanje plastenika.

Poduzetnici su se složili da je svaka mjera sufinanciranja dobro došla te da korištenje mjera povećava postojeću proizvodnju, ali i utječe na stvaranje novih radnih mjesta. Gradonačelnik je najavio kako će biti raspisan javni poziv za poduzetnike kako bi najavili planirane investicije radi lakšeg planiranja proračuna.