Krov đurđevačke turističke klijeti krasi pijetao: novo jesensko ruho


Subota, 5. listopada 2019.

Djelatnici Komunalnih usluga intenzivno su krenuli u jesensku sadnju cvijeća, te su ovih dana povodom nadolazeće jeseni uredili i okoliš oko turističke klijeti u Đurđevcu koja se nalazi uz Državnu cestu D2.

Turistička klijet prikazuje tradicionalnu podravsku klijet, ali i tradiciju obrađivanja vinograda u našem kraju, jer malo tko zna da na području grada Đurđevca ima oko 2.000 klijeti.

Uz klijet su postavljene vinska bačve okružene sa cvijećem iz đurđevačkog rasadnika, a klijet je ukrašena i jesenskim plodovima čime je prikazano bogatstvo jeseni.

Krov klijeti dobio je i svoj ukras, a radi se o stiliziranom pijetlu, odnosno picoku, koji je simbol grada Đurđevca.

Podsjećamo da  Grad Đurđevac sufinancira kupnju stiliziranog pijetla odnosno sljemenjaka, u iznosu od 300 kuna. Vlasnik mora podnijeti zahtjev u Grad te priložiti račun uz njega, a isplata će se vršiti nakon postavljanja istog.

-Mi smo grad Picoka, a ovo je zapravo turistička mjera po kojoj će Đurđevac postati poznat. Mnoge kuće na našem području već krasi ovakav stilizirani pijetao, pa tako i našu turističku kućicu koja se nalazi na Trgu sv. Jurja, a sad i našu turističku klijet. Građanima se jako svidjela ova ideja pa je tako u Grad zaprimljeno već nekoliko zahtjeva- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.