Kulturno središte: nakon Picassa, Chagalla i Dalija u Đurđevac stiže izložba Leonarda da Vincija pod nazivom Strojevi


Četvrtak, 14. studenoga 2019.

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća vijećnici su jednoglasno dali suglasnost ravnateljici muzeja Editi Janković Hapavel za potpis ugovora kako bi Đurđevac već u travnju bio domaćin još jednog inozemnog izložbenog projekta - izložbe Leonarda da Vincija pod nazivom Strojevi.

Radi se o izložbi s dvadesetak i više interaktivnih modela koje će biti moguće dodirivati, gledati i na taj način učiti. O renesansnom umjetniku Leonardu da Vinciju ne treba puno govoriti jer njegov život i rad je poznat cijelom svijetu, a ova izložba će prikazati modele temeljene na Leonardovim skicama, studijama, crtežima strojeva, letećih naprava, vozila i dr.

– Imamo iznimne rezultate, izložba Chagalla bila je najposjećenija u proteklom razdoblju. Bili smo prepoznatljivi na nacionalnom nivou, zaintrigirali smo medije koji su tražili nas, a ne mi njih. Zabilježili smo 16.568 posjetitelja, a za vrijeme izložbe prodano je 2.983 suvenira. U listopadu je bilo 3.600 posjetitelja, a za usporedbu listopad 2016. godine kada nismo imali ovakve zvučne izložbe i nije bilo Interpretacijskog centra Picokijade Muzej je posjetilo 232 posjetitelja- rekla je ravnateljica Edita Janković Hapavel.

-Sada želimo zaintrigirati mlađu populaciju, radi se o drugačijoj izložbi nego što su bile ove dosad. Leonardo je osim što je bio umjetnik, slikar bio je i izumitelj, projektant mnogih izuma koje je dobro čuvao. Tako će neki od modela biti most, tiskarski stroj, oklop, pojas za spašavanje, leteća konstrukcija, itd.– rekla je ravnateljica čiji je rad i instituciju pohvalio predsjednik Gradskog vijeća grada Đurđevca Željko Lacković te je dodao kako će prekrasan prostor srednjovjekovne utvrde Stari grad u kojem će biti postavljeni modeli zasigurno doprinijeti atraktivnosti izložbe.

Izložba će trajati od 19. travnja do 31. listopada 2020. godine, a ova izložba bit će još jedan atraktivni kulturni sadržaj koji će obogatiti turističku ponudu Grada Đurđevca.

Važno je naglasiti i da je ova izložba samo početak bogatog programa pripremljenog za posjetitelje povodom obilježavanja Dana grada.