Ministrica kulture u Đurđevcu: Lijepo je vidjeti kako Grad Đurđevac brine za svoju kulturnu baštinu


Ponedjeljak, 4. ožujka 2019.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek posjetila je danas Grad Đurđevac te kulturne i turističke sadržaja unutar utvrde Stari grad kao dio službenog posjeta Koprivničko-križevačkoj županiji, a domaćin ovoga posjeta bio je gradonačelnik Hrvoje Janči i ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca Edita Janković Hapavel.

Pred samom utvrdom ministrici su dobrodošlicu poželjeli kostimirani članovi Udruge sv. Juraj, naš Kapetan grada Željko Kožarić- Mrvica i Ulama Beg Kerešimir Vujčić koji su u kratkom skeču prezentirali naše najpoznatije nematerijalno kulturno dobro Legendu o Picokima, a gradonačelnik je ovu prigodu iskoristio kako bi ministricu pozvao da u lipnju za vrijeme Picokijade posjeti Đurđevac.

Svi zajedno posjetili su galerijski prostor Muzeja Grada Đurđevca i obišli izložbu Chagalla, Stvaranje i Biblija te Interpretacijski centar Legende o Picokima.

– Jako mi je drago da možemo biti domaćini ministrici kulture u Đurđevcu jer naš Grad unazad nekoliko godina veliki značaj pridaje upravo promociji kulture i veliki napori se ulažu da bi prezentirali sve ovo što postoji u Đurđevcu i što imamo dugi niz godina – rekao je gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči i dodao kako prije pet godina Stari grad nije bio u funkciji i nije se uopće koristio dok je danas to Utvrda u koju dolaze ljudi iz cijele Hrvatske pa i šire.

– Nadam se da ćemo i u buduće imati dobru suradnju kao i do sada jer se moram zahvaliti na sredstvima koja su odobrena za revitalizaciju Starog grada kojeg svake godine malo po malo obnavljamo – zaključio je.

Ministrica nije krila zadovoljstvo viđenim u Đurđevcu, a kako je rekla, drago joj je što se vidi da se sustavno i kontiuirano obnavlja srednjovjekovna utvrda Stari grad, pri čemu je posebno važna inicijativa Grada Đurđevca i konzervatorskog odjela Ministarstva kulture te đurđevačko gradskog muzeja i djelatnika koji tamo rade.

– Svakako treba istaknuti da se ovdje radi o spomeniku koji ima jedan veliki značaj kao spomenik materijalne kulturne baštine, a zapravo paralelno jednu legendu koja je dio naše nematerijalne kulturne baštine. Na ovakvom primjeru možemo vidjeti kako se ta prezentacija komplementarno može dogoditi te učiniti cijeli prostor jednim zanimljivim i posebnim lokalitetom – rekla je ministrica Obuljen Koržinek.