Mjesni odbori svojim prijedlozima sudjeluju u kreiranju proračuna za 2019. godinu


Četvrtak, 18. listopada 2018.

Gradonačelnik Hrvoje Janči i saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković u Gradskoj knjižnici Đurđevac održali su sastanak s predstavnicima mjesnih odbora na temu uređenja grada i prigradskih naselja te planiranja aktivnosti kako bi se iste uvrstile u proračun za 2019. godinu.

Predstavnici odbora dali su mnoge prijedloge te istaknuli probleme svojeg područja, a većina toga može se odmah riješiti na komunalnom planu te na podizanju kvalitete života u svim prigradskim naseljima i đurđevačkim stambenim blokovima.

-Cilj da se prigradska naselja preko svojih udruga i vatrogasnih društva prilagode i prijave na natječaje koje će biti financirani iz najavljenih natječaja Europskog socijalnog fonda. Grad Đurđevac je prijavio i očekuje rezultate za uređenje i opremanje starog Društvenog doma u Sirovoj Kataleni- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Opremanjem domova dobiti će se prostor za društvena okupljanja, prostor za organiziranje raznih radionica, edukacija i predavanja, te prostor za promociju vinara, lokalnih proizvoda i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, dok bio dio domova bio pogodan i za sportske sadržaje.

Na sastanku su bili prisutni i djelatnici Komunalnih usluga zaduženi za uređenje javnih površina i groblja. Povodom blagdana Svih svetih dogovoren je plan uređenja i sadnje na grobljima u prigradskim naseljima, a s iznesenim prijedlozima uređenja složili su se svi predstavnici mjesnih odbora. U tijeku je postavljanje nove ograde na Gradskom groblju, a u Mičetincu je postavljena nova ograda oko groblja.

-Što se tiče kvartova u Đurđevcu puno je uloženo, u tijeku je provedba projekta vrijednih 65 mil. kuna, a završene su i brojne investicije. Izgrađene su nove staze ne samo u Đurđevcu već i prigradskim naseljima. Prošao nam je i projekt prirodne baštine- hostel u boriku, obnova Doma kulture, Aglomeracija i brojni drugi- rekao je predsjednik Gradskog vijeća i saborski zastupnik Željko Lacković.

-I dalje je u punom jeku rušenje starih, zapuštenih i opasnih objekata na području grada i prigradskih naselja, ali i ograda. Imamo dobru suradnju s predstavnicima mjesnih odbora koji nam pomažu pronaći vlasnike zapuštenih objekata, ali nam ukažu i na problematične kuće. Dobili smo i brojne pohvale za uvođenje ovakve vrste sufinanciranja što je dokaz da je to dobar potez. Mogu reći da za narednu godinu planiramo i veći iznos u proračunu za provođenje ovih mjera- naglasio je gradonačelnik.

Gradonačelnik i predsjednik vijeća i saborski zastupnik upozorili su i na problem prometne sigurnosti na području grada. Intenzivno se radi na rješavanju ovog problema, a mjesni odbori svoje prijave o prometno opasnim područjima mogu dostaviti u grad.

Predstavnici su pozvani da i dalje surađuju s Gradom na način da i dalje šalju svoje prijedloge i primjedbe, te da organiziraju sumještane za radne akcije uređenja okoliša.