Muzej Grada Đurđevca dobio 32.500,00 kuna za zaštitu kulturne baštine Đurđevca


Srijeda, 25. travnja 2018.

Nakon odluke o odobrenju sredstava temeljem provedenog Poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi za 2018. godinu Ministarstva kulture RH, Muzej Grada Đurđevca potpisao je ugovor vrijedan  32.500,00 kn za zaštitu kulturne baštine Đurđevca.

Iz područja zaštite etnografskih kulturnih dobara za resturaciju medičarske preše odobreno je 20.000,00 kuna. Sada u vlasništvu Muzeja Grada Đurđevca, preša je nekoć činila dio inventara đurđevačkih obrtnika medičara i voštaničara iz Đurđevca, supružnika Marije i Đure Dolenčića, a služila je za vosak od kojeg su se izrađivale svijeće i zagovori. Preša je rijetko sačuvani primjerak etnografskog kulturnog nasljeđa, te zbog zbog svoje raritetnosti iziskuje zaštitu i prezentaciju.

Iz programskog područja muzejske djelatnosti odobreni su programi za nastavak provođenja konzervatorsko-resturatorskih radova na skulpturi iz Donacije Ivana Lackovića Croate u iznosu 5.000,00 kn.  Za izdavanje publikacije Srednjovjekovni kameni ulomci i detalji na Starom gradu u Đurđevcu odobreno je 7.500,00 kn. U njoj će biti sabrani dosadašnji nalazi ulomaka nakon arheoloških istraživanja 1985./86, 2015. i 2016. koji ukazuju na faze gradnje i moguće nove spoznaje u razvoju Starog grada.

Realizacija do sada odobrenih programa odvijat će se tijekom 2018. godine, a odobrena sredstva sufinanciranja Ministarstva kulture Republike Hrvatske, važan su segment u zaštiti kulturne baštine.