Muzej Grada Đurđevca kulturno-umjetničko središte prošle godine posjetilo 17484 posjetitelja: uskoro otvorenje izložbe Leonarda da Vincija


Petak, 8. svibnja 2020.

U 2019. godini Muzej Grada Đurđevca nastavio je s uspješnim djelovanjem i misijom da bude prepoznatljivo kulturno-umjetničko središte otvoreno za posjetitelje kojima pruža kulturne sadržaje kroz izložbene projekte, radionice, predavanja, koncerte i ostala događanja.

Na e- sjednici Gradskog vijeća vijećnici su jednoglasno prihvatili godišnje izvješće Muzeja Grada Đurđevca koje je pripremila ravnateljica Edita Janković Hapavel.

-Održano je 14 izložbi od kojih je najznačajnija za naš muzej bila inozemna izložba Salvadora Dalija „Recepti za besmrtnost“ podržana i od strane Ministarstva znanosti obrazovanja,  koja je i privukla najveći broj posjetitelja, njih čak 17000- rekla je ravnateljica Edita Janković Hapavel.

Kroz izložbene projekte ostvarena je suradnja muzeja i s gradom Szigetvarom iz Mađarske preko izložbe „Putevima Zrinskih i Sulejmana“, Hrvatskom maticom iseljenika preko izložbe Tomislava Dubičanca „Plutajući svijet“, Hrvatskim šumama preko izložbe „Šuma okom šumara“ i Posudionice i radionice narodnih nošnji kroz izložbu „Na putu do mora“.

Muzej Grada Đurđevca redovno vodi brigu i o prezentaciji djela svog najvećeg donatora Ivana Lackovića Croate. Tako su posjetitelji iz  bogate Donacije Ivana Lackovića Croate, imali prilike vidjeti izložbu, „Izbor inozemnih djela iz Donacije ILC“ gdje je izloženo više od 60 djela od autora iz čak 32 zemlje svijeta

U prostorima donacije krajem godine predstavljena je i izložba „Odbljesci izvorne umjetnosti“ na kojoj je posjetiteljima predstavljeno 34 autora naivnog likovnog izričaja sa 113 djela.

-Muzej Grada Đurđevca ostvario je u 2019. godini izvanredne rezultate što se očitovalo u povećanju broja dolazaka posjetitelja s kojim su premašene sve dosadašnje godine tako je muzej posjetilo  čak 17484 posjetitelja. Samim tim ostvareni su znatno povećani prihodi te smo se kao mali muzej uzdigli iznad mnogo većih muzeja s većim brojem zaposlenih osoba u većim gradovima. Knjiga utisaka pokazatelj je zadovoljstva posjetitelja svih životnih dobi i to iz svih krajeva domovine i inozemstva. Do realizacije pozitivnih rezultata muzeja došlo je zahvaljujući promidžbi, aktivnostima iza koje je stajala potpora Grada Đurđevca- rekla je ravnateljica.

Dio aktivnosti muzeja usmjeren je i na sam spomenik utvrdu Stari grad, te objedinjavanje promidžbe sadržaja muzeja, utvrde i novih sadržaja uz utvrdu Stari grad.

-Želim naglasiti i aktivnosti muzeja prema zaštiti utvrde, konzervatorsko-resturatorskim radovima na bedemima, uređenju okoliša  te njihovom nastavku u tekućoj godini uz pripremljene projekte u suradnji s gradom te resornim ministarstvom. Uz redovne muzejske aktivnosti, Muzej Grada Đurđevca sudjelovao je o osmišljavanju programa, ta aktivnosti tijekom događanja u gradu u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Đurđevca, gradskim ustanovama, obrazovnim institucijama, te udrugama i pojedincima s područja Grada Đurđevca i šire. Također izdvajam rad suvenirnice s više od stotinjak proizvoda u sklopu muzeja koje su uglavnom izradile udruge i domaće radinosti s područja grada Đurđevca, ali i iz drugih područja Hrvatske- rekla je ravnateljica.

Važno je naglasiti da je đurđevački muzej postao prepoznatljivo i primamljivo odredište za turističke posjete s objedinjenom turističkom ponudom s ostalim postojećim i novim sadržajima, koji će kroz daljnje projekte uz utvrdu Stari grad, rekonstrukcijom bedema, uređenjem okoliša,  dobiti još više na značenju i prezentaciji materijalne i nematerijalne baštine grada.

-Radi sigurnosti posjetitelja i muzejskog osoblja, a na temelju preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite Muzej je donedavno bio zatvoren, a odgođen je i inozemni projekt, poznata izložba Leonardo da Vinci: Čudesne naprave. Izložba će se održati čim se za to stvore uvjeti, a datum otvorenja ćemo naknadno objaviti- rekla je ravnateljica.