Muzej Grada Đurđevca obogatio ponudu suvenira s nakitom s motivima ženske nošnje đurđevčanki


Ponedjeljak, 18. lipnja 2018.

Muzej Grada Đurđevca uz keltski novčić, pijetao i utrdu Stari grad prezentiranih u vidu uporabnih predmeta, broša, naušnica, privjeska, ogrlice, ovaj puta predstavlja se sa novim sadržajima koji su dio bogate etno baštine našeg kraja.

Inspiracija za novi suvenir bazira se na motivu ženske nošnje đurđevčanki – suknji i bluzi. Upravo cvjetni motivi i plisirana suknja u obliku plitkog i uleknutog  reljefa bili su inspiracija za nastanak ovih malih umjetničkih cjelina.

Ovaj umjetnički oblikovan nakit izrađen je od cinkove legure i predstavlja dio ponude u suvenirnici Muzeja Grada Đurđevca.


VEZENI DETALJ - RUŽA

Detalj koji je dio veza na poprsju dijela ženske nošnje đurđevčanki – bluze koja  se nosila u svečanijim prilikama – na misu, svadbu i sl. Najčešći su to cvjetni motivi, često stilizirani. Građanskim utjecajem polovicom 20.st. u nošnju se uvode industrijski materijali, te se ovakva bluza sve rjeđe nosi. Kao dio tradicije njeguje se kroz nastupe školskih folklornih skupina i KUD-a Petar Preradović iz Đurđevca.

Idejno rješenje suvenira: Edita Janković Hapavel

Umjetničko oblikovanje: Julijana Rodić Ozimec


Plisirana duga suknja – odjevni predmet đurđevčanki

Duga suknja, plisirana straga, dio je tradicijske odjeće đurđevčanki. Boja i materijal odavali su dob žene i socijalni status. Sprijeda na suknju nosila se pregača, „fertun“, a ispod, platnena podsuknja čiji je rub bio ukrašen šlingom. Od  2. polovice 20.stojeća ovaj način odijevanja sve je rjeđi.  Kao dio tradicije njeguje se kroz nastupe školskih folklornih skupina i KUD-a Petar Preradović iz Đurđevca.

Idejno rješenje suvenira: Edita Janković Hapavel

Umjetničko oblikovanje: Julijana Rodić Ozimec