Muzej: započeli konzervatorsko-restauratorski radovi na preši za vosak


Petak, 28. rujna 2018.

Ovih dana uz odobrena sredstva Ministarstva kulture i Grada Đurđevca započeli su konzervatorsko-restauratorski radovi na preši za vosak.

Dio je to programa za zaštitu i očuvanje pokretnih kulturnih dobara za 2018. godinu. Radovi će se odvijati pod stručnim nadzorom konzervatorskog odjela u Bjelovaru.

Prema raspoloživim podacima preša za vosak datira iz 1927. godine te je bila dio inventara obrtnika medičara i voštaničara Đure i Marije Dolenčić iz Đurđevca. Nalazila se u natkritoj prostoriji odakle je preseljena i donirana nekadašnjem Centru za kulturu, današnjem Muzeju Grada Đurđevca gdje je bila smještena u veži utvrde Stari grad.

Preša za vosak dio je etnografske pokretne kulturne baštine Republike Hrvatske. U cijelosti je izrađena od drva od nekoliko spojenih dijelova, ukupne mase oko 1.000 kg. Smatra se da je ova preša za vosak jedina sačuvana na području Republike Hrvatske, gdje je uvelike bio raširen obrt medičarstva i svječarstva.

Nekoć je život bio nezamisliv bez preše za vosak. Osim što se koristila za izradu voska za izradu svijeća, široko je bila rasprostranjena namjena za izradu voštanih zagovora u kalupima. Vrući vosak se ulijevao u kalupe različitih oblika i veličina. Nakon što se vosak ohladio i stvrdnuo u kalupima, dobili smo svijeće i zagovore koji su se zatim nosili u crkvu na posvetu.

Zagovori su bili raznih oblika: kuća, životinje, dijelovi ljudskog tijela koji su se nakon posvećivanja držali u kući kao zaštita od uroka, neprilika ii pak bolesti.