Najavljen program 51. Picokijade uz najatraktivniji prikaz Legende o Picokima


Utorak, 4. lipnja 2019.

U prostoru Muzeja Grada Đurđevca održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen program Picokijade 2019., najveće turističke manifestacije kontinentalne Hrvatske u očuvanju nematerijalne kulturne baštine koja će se održati zadnjeg vikenda u lipnju.

Goste su na ulazu dočekali svima već poznati likovi iz Legende o Picokima kapetan grada, mudra starica, živi pijetao, branitelji grada i članovi turske  vojske, a goste je uvodno u Legendu uveo kapetan grada riječima- utvrda Stari grad u cijeloj svojoj povijest nikada nije pala u neprijateljske ruke, a mnogi su je htjeli osvojiti.

Ispred domaćina goste, sponzore i pokrovitelje je pozdravio gradonačelnik Hrvoje Janči.

– Rijetko tko u Hrvatskoj nije čuo za Picokijadu i za scensku izvedbu Legende o Picokima. U ovogodišnjem programu će i ove godine sudjelovati oko 2.500 ljudi. Ovo je jedan veliki zalog u očuvanju naše kulturne baštine i tradicije te primjer sinergije ljudi, udruga, gospodarstva i jedinica lokalne samouprave. Stoga se zahvaljujem svim udrugama i ljudima osobno koji sudjeluju u pripremi same manifestacije jer bez njihovog truda Picokijada ne bi bila to što jest – naglasio je.

Zahvalio se i svim sponzorima te uz želje za lijepim vremenom, pozvao je sve da dođu na ovogodišnju 51. Picokijadu.

Glavni događaj svake Picokijade je prikaz Legende o Picokima koji privuče brojne posjetitelje, a koji se održava na Velikoj pozornici podno utvrde Stari grad. I ove će godine veliku bitku i obranu Đurđevca od Turaka oživiti brojni glumci, amateri, mnoštvo konjanika, udruga, a doživljaju legendarne bitke zasigurno će doprinijeti zvučni, vizualni i pirotehnički scenski efekti.

Jedinstvenu priredbu na otvorenom, a na tekst Vida Baloga i ove će godine režirati jedan od najpoznatijih hrvatskih redatelja, majstor spektakla, Krešimir Dolenčić, rođeni Picok koji je ovom prilikom najavio nove scene u prikazu.

-Picokijada je najveća predstava u Hrvatskoj u kojoj igra jedan profesionalan glumac i više od 300 glumaca koji su se tijekom ovih godina izvježbali da se i njih može svrstat u kategoriju profesionalaca. Prije 11 godina pozvan je Vid Balog da napiše sjajan scenarij, kojeg smo prošle godine malo doradili i dodali nekoliko scena. I ove ćemo godine malo osvježiti. Dodali smo mapinga, osuvremenili, mi zapravo pratimo sam Đurđevac. Meni je uvijek ovdje lijepo, jer dođem doma. Bez obzira koliko puta smo već ovo radili, uvijek se nađe nešto novoga, neka nova lica – rekao je redatelj Dolenčić te najavio spektakl kakav će se pamtiti.

Uz spektakularni scenski prikaz koji je centralni događaj manifestacije, osmišljen je i bogat popratni program kojeg su predstavili Mario Fuček i Marijan Ružman iz Turističke zajednice Grada Đurđevca.

–Picokijada je višegodišnji uzor mnogobrojnim organizatorima koji se bave scenskim spektaklima. Oni nas na neki način žele i uhvatiti, no mi svake godine radimo velike iskorake pa im to teško polazi za rukom. I ove godine rekorada broj udruga žena gostovat će kod nas te će se predstaviti gastro tradiciju ovog našeg kraja. Imat ćemo i mnoštvo zabavnih programa, tu su prije svega koncerti Magazina, Jolea i Vatre. Već ovog vikenda bit će svojevrsna uvertira Picokijadi, dječji festival Kukuriček – rekao je Mario Fuček.

– U ovoj podravskoj priči koja će privući više od 30.000 posjetitelja želimo približiti sve hrvatske krajeve te pokazati kolikim kulturnim bogatstvom i tradicijom raspolažemo. Pripremili smo i fantastičnu enogastro ponudu te će svatko pronaći nešto za sebe. Nastojimo da naša Picokijada živi čitavu godinu i mislim da uspijevamo u tome. U 2017. godini posjetilo nas je 10 tis. posjetitelja, 2018. godine 16 tis., a krajem petog mjeseca u ovoj godini brojimo 7500 posjetitelja. To je jedan kvalitetan turistički proizvod, a posebno nas raduju posjeti školske i vrtićke djece. Tako prenosimo ljubav prema našem kraju i prema domovini-  istaknuo je Ružman.

Najslađa izložba bit će svakako ona Diganke, zlevnake, prkači i pogače koju je predstavila ravnateljica Gradske knjižnice Đurđevac Bernarda Ferderber te je najavila da će se po prvi puta održati modna revija članica udruga u nošnjama. Kristina Benko Markovica je ispred KUD-a Petar Preradović predstavila bogat kulturno umjetnički program koji obuhvaća i veliki Festival tradicijske glazbe i folklora gdje će nastupiti brojni gosti i KUD-ovi iz Hrvatske.

Predsjednik Gradskog vijeća i saborski zastupnik Željko Lacković istaknuo je kako razvoj turizma i kulture na ovom području nije stihijski događaj, nego nešto što izranja iz ove sredine, te kako kulturna baština proizlazi iz rada udruga i tradicije.

– Prepoznati smo u ustrajnosti očuvanja kulturnih dobara još 2007. godine nagradom Europske komisije i koliko mi to stalno nadograđujemo i razvijamo, došli smo do toga da je Legenda o Picokima temelj naše turističke ponude. Uz nju smo uspjeli progurati i naše Đurđevačke pijeske. Đurđevac obiluje netaknutom bajkovitom prirodom- rekao je Lacković.

– Moramo biti svjesni da dosta ljudi u Hrvatskoj nije znalo gdje je Podravina, a kamoli gdje je Đurđevac. Mi upravo postajemo prepoznatljivi na turističkoj karti Hrvatske. Sva događanja i manifestacije u Đurđevcu pokazuju da jedan mala sredina može težiti visokim ciljevima u kulturi, a to dokazuju izložbe Dalija, Picassa i Chagalla- rekao je Lackovićte se zahvalio Gradu Zagrebu na pomoćii podršci pri ostvarivanju tih ciljeva.

Tedi Lušetić, pročelnik gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba prenio je pozdrave Milana Bandića, gradonačelnika Grada Zagreba koji je bio spriječen doći na konferenciju.

– Mogu reći da se u Đurđevcu dogodilo kulturno čudo. Kad je Grad Zagreb prije par godina započinjao suradnju te kada sam ja svoje dva ravnatelja velikih galerijskih centara poslao u Đurđevac da dogovore neku suradnju kazali su mi da nisam normalan. Danas kad čovjek gleda iz ove perspektive ona je poprilično drugačija – naglasio je Lušetić.

Prisjetio se kandidature Grada Zagreba prije nekoliko godina za Europsku prijestolnicu kulture.

– U foto finišu, titulu je odnijela Rijeka. Mogu reći da je tu titulu zaslužio upravo Đurđevac. Od srca vam čestitam na svemu napravljenom – zaključio je Lušetić.

Ljiljana Šapina članica uprave Podravka, naglasila je kako je kompletna Podravka ponosna što će upravo oni biti glavni partneri Picokijade.

– Đurđevac je ne samo za grad, već za cijelu Sjeverozapadnu Hrvatsku napravio iznimno puno u pogledu kako kulturne tako i gastronomske prepoznatljivosti. Podravka sponzorira puno događanja u Hrvatskoj i šire, ali upravo sponzoriranje Picokijade iznimno nam je drago jer se radi o ovoj našoj nizini koja je postala prepoznatljiva po Picokijadi koja povezuje kulturu i gastronomiju – rekla je Ljiljana Šapina.

- Picokijada i Zagrebačka pivovara svoje djelovanje temelje na poštivanju tradicije i povijesti, te podržavanju kulture i običaja, zato smo sretni da već jedanaestu godinu zaredom podržavamo ovu manifestaciju. Svi živimo za lijepe trenutke i kako je Žuja zakon, nama je Picokijada zakon- rekao je Igor Stanković, predstavnik Zagrebačke pivovare.

Uz Podravku i Zagrebačku pivovaru kao generalne sponzore, svoje zadovoljstvo sudjelovanjem ispred sponzora istaknuli su i Ksenija Lazar iz Erste banke, Vladimir Tišljar iz INA-e, Petra Jakupanec iz Bauwerk Boen d.o.o. i Ivica Radman iz Kotlara d.o.o.

Zbog nacionalnog značaja, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, stavilo je centralnu priredbu, scenski prikaz Legende o Picokima pod zaštitu i 2007. godine dodijelilo joj trajni status nematerijalnoga kulturnog dobra. Godinu kasnije, Legenda o Picokima postala je i nacionalni pobjednik u istoj kategoriji te dobila prestižnu titulu EDEN-a (European Destinations of Excellence), za očuvanje i njegovanje nematerijalne kulturne baštine. Tada se pridružila i mreži Europskih destinacija turističke izvrsnosti, a 2013. postala je i ponosni nositelj prestižne titule Simply the best. Ovogodišnja je Picokijada pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, gđe. Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatskog sabora, Ministarstva kulture, Ministarstva turizma i Grada Zagreba.

Cijeli grad Đurđevac u mjesecu lipnju radit će i živjet će Picokijadu, te će biti pun gostiju iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva.

Program se nalazi u nastavku teksta:

...Pozivamo vas da budete i vi dio Legende o Picokima...

Foto: prigorski.hr, djurdjevac.hr