Najspektakularnija Picokijada do sada


Utorak, 4. srpnja 2017.

U utvrdi Stari grad održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni rezultati do sada najuspješnije Picokijade. Picokijada je najveća turističke manifestacije kontinentalne Hrvatske u očuvanju nematerijalne kulturne baštine, koja se ove godine održala od 17. lipnja do 2. srpnja.

Ova Picokijada je ovako uspješna zahvaljujući 3.000 sudionika koji su organizirali i sudjelovali na oko 50 različitih manifestacija koje su privukle brojne posjetitelje. Izdvojio bih gastro manifestacije Picoki po piščoke, Picoki po ribaj, Diganke, zlevanke i prkače, novu eno priredbu gdje su se predstaviti renomirani vinogradari, predstave, njegovanje tradicije povorkom kola i, naravno, scenski spektakl Legendu o Picokima, s rekordnim brojem sudionika i sa još boljim 3D audiovizualnim efekatima i puno pirotehnike. Ove godine  je  godine bilo preko 350 sudionika, većinom amatera iz Đurđevca, ali i gostiju iz inozemstva koji nam se uvijek rado pridruže. Đurđevac se uspio probiti sve medije, a prema svim pokazateljima, ovo je jedna od najposjećenijih Picokijada – rekao je Mario Fuček.

Bilo je mnogo atraktivnih koncertnih nastupa od Zdravka Čolića, Ivana Zaka, Detour, M.O.R.T. i raznih drugih izvođača sa spektakularnom produkcijom- rekao je Fuček.

Ova je Picokijada osim po broju posjetitelja bila rekordna i po broju sponzora, promidžbi, ali i po potrošnji. Već se pripremamo za slijedeću 50. jubilarnu obljetnicu Picokijade i desetu obljetnicu od dobivanja statusa EDEN-a- rekao je Fuček.

Gradonačelnik Hrvoje Janči zahvalio je svim sudionicima i organizatorima koji su uložili svoj trud i vrijeme da ovo bude najuspješnija Picokijada do sada.

– Mnogo je priredbi koje prvenstveno njeguju kulturu i nematerijalnu baštinu jedna od njih je i Podrafest. Osim njegovanja kulturne i nematerijalne baštinu cilj Podrafesta je bio i predstavljanje bogatog folklornog programa publici. Već nekoliko godina tako u Đurđevac dovodimo renomirane i poznate folklorne ansamble. Ove je godine uz nastup organizatora KUD-a Petar Preradović nastupio i poznati Folklorni ansambl Doktor Ivan Ivančan iz Zagreba i Folklorni ansambl Broda koji su regionalno najjači amaterski ansambli.