Najveći projekt u županiji: sljedeće godine kreću radovi na aglomeraciji Đurđevac, Virje, Ferdinandovac i Podravske Sesvete


Utorak, 16. listopada 2018.

Jučer je u Gradskoj knjižnici Đurđevac održana konferencija za medije na temu prijave projekta Izgradnje vodno komunalne infrastrukture aglomeracija Đurđevac, Virje, Ferdinandovac i Podravske Sesvete čiji radovi se procjenjuju na 280 milijuna kuna.

Nakon gotovo četiri godine rada na projektu vrijednom 6,9 milijuna kuna, ovim pozivom ispunjeni su svi uvjeti za apliciranje navedene projektne dokumentacije na Kohezijski fond EU-a, a nakon administrativne provjere dokumentacije očekuje se sklapanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za radove koji će se odvijati u razdoblju od 2019. do 2023. godine.

Na konferenciji za medije obratili su se gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči, direktor Komunalija Đurđevac Tomislav Kolarić i predsjednik Gradskog vijeća i saborski zastupnik Željko Lacković.

Gradonačelnik je uvodno istaknuo kako je projekt aglomeracije od strateške važnosti za Republiku Hrvatsku. -Ne prijavljuje se projekt na otvorene natječaje, već se priprema dokumetacija i kad imate pripremeljenu dokumentaciju onda se na kraju postupka dobije poziv za apliciranje.

Prije mjesec dana odrađena je kontrola i prošli smo sve faze i prije tjedan dana smo dobili službeni poziv za prijavu aglomeracije. Očekujemo potpis ugovora i raspisavanje nabave za izgradnju – rekao je Janči i pohvalio direktora Komunalija, njegov tim i Željka Lackovića koji godinama vodi brigu o projektu.

-Kad se potpiše ugovor to će biti najveći aktualni županijski projekt u provedbi – zaključio je gradonačelnik.

Direktor Kolarić je napomenuo kako je četiri godine rađeno na projektu. – Radovi će trajati od 2019. do 2023 u vrijednosti 280 milijuna kuna zajedno stroškovima stručnog i obračunskog nadzora te promidžbene vidljivosti.

Komunalije će u što kraćem mogućem roku ispuniti potrebne obrasce i dokumetaciju će dostaviti na još jednu administrativnu provjeru i očekujemo sklapanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava. Cilj projekta je svim građanim osigurati dostupnost pitke vode, sustav zbrinjavanja otpadnih voda, zaštita okoliša i vodnih resursa.

Na području Đurđevca nalazi se jedan od najvećih vodonosnika u Europi i važno nam je očuvati takvo prirodno bogatstvo – rekao je Tomislav Kolarić i dodao kako će se izgraditi i kanalizacija u Budrovcu i Čepelovcu te preostali dio u Gradu Đurđevcu.

-Rekonstruirat će se vodovod u gradu i izgradit će se vodosprema u Čepelovcu. Izgradit će se kanalizaciju u Kloštru Podravskom, u naseljima Kloštar Podravski, Budančevica, Prugovac i Kozarevac i uređaj za pročiščavanje otpadnih voda u Podravskim Sesvetama. Izgradit će se sekundarni vodovod u Prugovcu i Kozarevcu.

Izgradit će se kanalizacija u Novigradu Podravskom, u naseljima Delovi i dio Novigrada Podravskog s izgradnjom spojno-kanalizacijskog cjevovoda za pročiščavanje otpadnih voda u Virju i dogradnju istoga.

Izgradit će se kanalizacija u Ferdinandovcu i novi uređaj za pročiščavanje otpadnih voda. Na području Općine Virje izgradit će se kanalizacija u naselju Šemovci i Hampovica i isti kanalizacijski sustav će se spojiti na uređaj za pročiščavanje otpadnih voda u Virju – istaknuo je direktor Kolarić i dodao kako je projektom planiran izgradnja svih preostalih priključaka.

-Građani koji nemaju, dobit će besplatan priključak na vodu i kanalizaciju –rekao je Kolarić.

Lacković je uvodno rekao kako je bilo važno sve navedeno napraviti među prvima. – U Hrvatskoj je oko 45 aglomeracija koje su spremne za apliciranje za javnu nabavu i treba biti svjestan da Hrvatska nema adekvatne građevinske operative koja može odraditi te poslove.

-Svi koji će dolaziti kasnije imat će problema oko izvođača, a i cijene radova će rasti – rekao je Lacković i pohvalio Komunalije Đurđevac. -Naše Komunalije su pokazale da imaju izvanredan ljudski kadar i potencijal. Vjerujem kada će se odlučivati o tome tko će biti glavni distributer vode na području Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije, da će  Komunalije Đurđevac moći konkurirati s opskrbljivačima iz Križevaca, Koprivnice i Bjelovara koji će činiti jedno vodoopskrbno područje. To bi bila velika stvar za tvrtku i za Grad Đurđevac koji ima najveće količine podzemne vode – zaključio je saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Lacković.

prigorski.hr