Nakon Picassa u Đurđevac dolaze djela Chagalla, jednog od najpopularnijih i najvažnijih umjetnika prošlog stoljeća


Srijeda, 18. srpnja 2018.

Nakon što je izložba Hommage a Picasso polučila veliki uspjeh, dovela tisuće ljudi u Muzej Grada Đurđevca i stavila grad na mapu kulturnih događanja u Hrvatskoj, pa i šire, priprema se nova poslastica za ljubitelje umjetnosti.

Na sjednici Gradskog vijeća donesena je suglasnost za potpisivanje ugovora o izložbi, a u Đurđevac ovaj put dolazi čak 135 djela jednog od najvažnijih, najuspješnijih i najpopularnijih umjetnika 20. stoljeća-  Marca Chagalla.

Djela dolaze iz privatne zbirke kolekcionara Richarda H. Mayera iz Bamberga, a djela se uglavnom odnose na Biblijske teme.

– Riječ je o nastavku suradnje s Lendavom, kao što je bio slučaj i za Picassovu izložbu, to je izložba koju mi preuzimamo izravno od njih, te time smanjujemo troškove prijevoza. Muzej već dvije godine bilježi veliku posjećenost, a to možemo zahvaliti otvorenju Interpretacijskog centra Picokijade, dolasku deva i izložbi Picasso. Usudim se prognozirati duplo veću posjećenost u odnosu na prošlu godinu upravo zbog dosadašnjih odličnih rezultata, ali i zbog dolaska izložbe Chagalla čija je tema upravo pogođena s vremenom dolaska.  Radi se o biblijskim temama baš u vrijeme održavanja adventskog sajma i prikaza živih jaslica– rekao je predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković.

– Kultura je važan segment u našem gradu, a Stari grad je spomenik koji živi upravo radi brojinih sadržaja koji se nalaze u njemu i oko njega. S obzirom na to da je Muzej Grada Đurđevca svojom otvorenošću prema publici i posjetiteljima sa sadržajima postigao iznimno dobre rezultate, a samim time i prihode, te učinio korak više u izložbenom smislu, želja nam je da ovu izložbu upravo u blagdansko vrijeme ugostimo u muzejsko-galerijskim prostorima Muzeja Grada Đurđevca, čime bi se obogatila cjelokupna kulturno-turistička ponuda Grada Đurđevca – navela je ravnateljica muzeja Edita Janković Hapavel.

- Muzej je u 2017. godini posjetilo rekordnih 11.244 posjetitelja, a u ovoj godini ta brojka već sada iznosi 10.111. Izložba Picasso osim posjetitelja donijela je i druge pozitivne benefite za naš grad. Ostvareno je 117.000,00 kuna od prodaje ulaznica, 45.000,00 kuna od prodaje suvenira, te 50.000,00 kuna od sponzora, a izložba traje sve do rujna. Svjedoci smo i brojnih organiziranih posjeta utvrdi, a dnevno zna biti i oko 300 posjetitelja. Nova izložba je samo još jedan korak u obogaćivanju kulturne ponude grada- istaknuo je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Izložba pod nazivom Stvaranje i Biblija bit će otvorena 15. studenog i trajat će do 28. veljače 2019. godine.