Nastavak suradnje Đurđevca i Szigetvára: otvorena izložba Putevima Zrinskih i Sulejmana


Nedjelja, 19. svibnja 2019.

Ovog vikenda u Muzeju Grada Đurđevca povodom Međunarodnog dana muzeja otvorena je izložba Putevima Zrinskih i Sulejmana.

Izložba je organizirana u suradnji s Gradom Szigetvárom i Udrugom prijatelja Starog grada Szigetvára. Ova je izložba dio prekogranične suradnje u kojoj su Muzej Grada Đurđevca i Turistička zajednica Grada Đurđevca u suradnji s Gradom Szigetvárom prijavili projekt razvoja turističke ponude. Glavni ciljevi projekta su njegovanje kulturno - povijesne baštine i generiranje novih turističkih proizvoda. Grad Đurđevac i Szigetvár imaju bogatu materijalnu i nematerijalnu kulturno - povijesnu baštinu vezanu uz vrijeme osmanskih osvajanja.

Otvorenju izložbe prisustvovali su, između ostalih i gradonačelnik Szigetvára dr. Péter Vass, povjesničar Zoltán Varga, zamjenik gradonačelnika, Andrea Málek i Anna Pogács, članice Gradskog vijeća Grada Szigetvára te domaćin gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči, koji je sa svojim mađarskim kolegom i službeno otvorio ovu izložbu.

Gosti iz Mađarske su posjetili i Hrvatsku Saharu – mini zoo, kao i Interpretacijski centar Picokijade te izložbeni prostor u potkrovlju utvrde Stari grad u kojem se nalazi novootvorena izložba Salvadora Dalija.

U glazbenom dijelu programa nastupio je György Csajághy, mađarski virtuouz na puhačkom instrumentu tarogatu, koji je obogatio otvorenje ove izložbe izvođenjem nekoliko djela iz mađarske nacionalne umjetnosti.

Dokumentarna izložba, Putevima Zrinskih i Sulejmana, predstavljena je na 28 panoa i popraćena fotografijama i tekstom koji prikazuju znamenitosti znamenitosti tematskog puta Zrinski - Sulejman. Taj put prolazi čitavim teritorijom od Iloka do Čakovca te obuhvaća Podunavlje, dio Srijema, povijesnu Osječko-baranjsku županiju, uz Podravinu dodiruje županije Zala i Somogy u Mađarskoj, te Virovitičko-podravsku, Bjelovarsko-bilogorsku i Varaždinsku županiju u Republici Hrvatskoj. Ova regija, koju povezuju moćne rijeke Mura, Drava i Dunav, u 16. stoljeću pretvorila se u bojište Nikole Zrinskog i Sulejmana. Mjesto nekadašnjih bogatih gradova i dvoraca preuzele su tvrđave i džamije.

Izložba ostaje otvorena do 9. lipnja 2019.