Nova turistička priča u gradu: 17,3 mil. kn za prezentaciju Đurđevačkih pijesaka, škole u prirodi i hostela


Subota, 10. studenoga 2018.

Grad Đurđevac nastavlja s provedbom milijunskih projekata. U prostoru Interpretacijskog centra u utvrdi Stari grad održana je prezentacija projekta prirodne baštine Održivo upravljanje i povećanje atraktivnosti Đurđevačkih pijesaka.

Grad Đurđevac je za ovaj projekt uspješno osigurao sredstava sufinanciranja od strane Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Ukupna vrijednost projekta iznosi 17,3 milijuna kuna, a osigurano je sufinanciranje u visini od 16,2 milijuna kuna čime vlastiti udio Grada u financiranju iznosi oko 1,1 milijuna kuna.

Prvo se kreće sa kompletnom obnovom, uređenjem i opremanjem stare zgrade Prekršajnog suda u cilju stvaranja glavne turističke info točke ovog dijela Podravine s budućim uredima Turističke zajednice, ugostiteljskim sadržajima te modernom, interaktivnom prezentacijom naše vrijedne prirodne baštine – Đurđevačkih pijesaka od njihovog nastanka do prikaza bogatstva flore i faune. Cilj je da posjetitelj nakon što dobije sve informacije poželi otići i na samu lokaciju Đurđevačkih pijesaka.

– Projekat ima niz aktivnosti, a jedno od najznačajnijih jest uređenje zgrade Prekršajnog suda Cijela zgrada bit će prilagođena invalidima, a moći će te iznajmiti bicikl i odvesti se na drugu lokaciju. Zahvaljujući naporima saborskog zastupnika i predsjednika vijeća Željka Lackovića dobili smo mogućnost kupiti jednu staru napuštenu nekretninu i pretvoriti ju u hostel. Projektom se sufinancira i sedam plaća, bit će tu virtualne animacije, šetnje i svi će moći doživjeti Đurđevac punim plućima. Ovakvim projektima stajemo uz bok hrvatske prirodne baštine kao što su Kopački rit, Lonjsko polje, Biokovo, Velebit, Risnjak. Meni kao geologu je izuzetna čast da su naši Pijesci doživjeli ovakav projekat kojim će oni doći na nivo koji i zaslužuju – rekao je Martin Mahović, koji je voditelj ovoga projekta.

– Kroz mjesec dana raspisat će se javna nabava, a predviđamo da bi svi radovi bili gotovi do kraja iduće godine pa bismo mogli imati otvorenje triju novih turističkih lokacija vezano uz Đurđevačke pijeske. Ovaj projekt uklapa se odlično u ideju i priču Grada Đurđevca. Želimo biti turistički grad, za što nam je nužan prirodni dio kontinentalnog turizma, a što ćemo dobiti kroz šumu Borik, Đurđevačke pijeske te prostor između Drave i Bilogore – sve se to nadovezuje na kulturni turizam te sportski turizam. Tako ćemo omogućiti i domaćim ljudima da zarade prihode i s te strane –rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Aktivnostima projekta unaprjeđuju se i stvaraju potrebni sadržaji i infrastruktura za razvoj različitih vrsta i specifičnih oblika turizma –obiteljskog, biciklističkog, školskog, izletničkog, ruralnog, kulturnog, manifestacijskog, zdravstvenog i slično, ali na održiv način, te se doprinosi održivom društveno-gospodarskom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini.

-Drugi segment projekta odnosi se na izgradnju hostela na početku Park šume Borik. Riječ je o obnovi postojeće zgrade koja se nalazi u šumi Borik i koju će pretvoriti u hostel sa smještajnim kapacitetima. Plan je pokrenuti i školu u prirodi gdje će učenici iz cijele Hrvatske imati priliku iz prve ruke upoznati posebnosti života na Peskima- rekla je Silvija Lukačin, voditeljica odjela za projekte Grada Đurđevca.

Treći segment će obuhvatiti sam Rezervat Đurđevački pijesci. – Đurđevački pijesci najstarije su zaštićeno područje u županiji. To je područje i bioekološke mreže Republike Hrvatske. U okviru projekta želimo istaknuti proširenje poučnih staza, dodatno obilježavanje interpretativnim sadržajima, pločama, tablama, moram istaknuti da ćemo postaviti nekoliko tabla za slijepe i slabovidne osobe, klupe za bicikle, uspostavit će se i sustav praćenja posjetitelja te će se postaviti automatski sustav za iznajmljivanje električnih bicikala. Tu je i hotel za kukce preko kojeg ćemo sudionicima terenske nastave i posjetiteljima pokazati tu vrstu faune koja obitava na ovom području – rekla je Željka Kolar, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko- križevačke županije.

-Drago mi je što je Turistička zajednica Grada Đurđevca dio tima koji osmišljava kreativni i poučni koncept ovoga projekta. Naš posao će biti da prezentiramo sve nove sadržaje u cilju povećanja broja dolazaka posjetitelja u Đurđevac. Ovim projektom dobit ćemo jedan veliki povezani kompleks- već imamo ŠRC, utvrdu Stari grad sa svim njezinim sadržajima, Hrvatsku Saharu, Park šumu borik, a ovo je samo nadopuna sadržaja. Zasigurno ćemo postati nezaobilazna točka na karti kontinentalnih destinacija- rekao je Mario Fuček iz Turističke zajednice.