Nova turistička priča u gradu: potpisan ugovor za dodatnih 2,5 mil. kn za prezentaciju Đurđevačkih pijesaka


Petak, 23. studenoga 2018.

Grad Đurđevac nastavlja s provedbom milijunskih projekata. Gradonačelnik je potpisao ugovor za dodatna sredstava sufinanciranja od strane Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije za projekt Održivo upravljanje i povećanje atraktivnosti Đurđevačkih pijesaka.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 17,3 milijuna kuna, a s ovim dodatnim sredstvima osigurano je sufinanciranje u visini od 16,2 milijuna kuna čime vlastiti udio Grada u financiranju iznosi oko 1,1 milijuna kuna.

Prvo se kreće sa kompletnom obnovom, uređenjem i opremanjem stare zgrade Prekršajnog suda u cilju stvaranja glavne turističke info točke ovog dijela Podravine s budućim uredima Turističke zajednice, ugostiteljskim sadržajima te modernom, interaktivnom prezentacijom naše vrijedne prirodne baštine – Đurđevačkih pijesaka od njihovog nastanka do prikaza bogatstva flore i faune. Cilj je da posjetitelj nakon što dobije sve informacije poželi otići i na samu lokaciju Đurđevačkih pijesaka.

–Projektom se sufinancira i sedam plaća, bit će tu virtualne animacije, šetnje i svi će moći doživjeti Đurđevac punim plućima. Ovakvim projektima stajemo uz bok hrvatske prirodne baštine kao što su Kopački rit, Lonjsko polje, Biokovo, Velebit, Risnjak– rekao je Martin Mahović, koji je voditelj ovoga projekta.

Aktivnostima projekta unaprjeđuju se i stvaraju potrebni sadržaji i infrastruktura za razvoj različitih vrsta i specifičnih oblika turizma –obiteljskog, biciklističkog, školskog, izletničkog, ruralnog, kulturnog, manifestacijskog, zdravstvenog i slično, ali na održiv način, te se doprinosi održivom društveno-gospodarskom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini.

Drugi segment projekta odnosi se na izgradnju hostela na početku Park šume Borik. Riječ je o obnovi postojeće zgrade koja se nalazi u šumi Borik i koju će pretvoriti u hostel sa smještajnim kapacitetima. Plan je pokrenuti i školu u prirodi gdje će učenici iz cijele Hrvatske imati priliku iz prve ruke upoznati posebnosti života na Peskima.

Treći segment će obuhvatiti sam Rezervat Đurđevački pijesci. To je područje i bioekološke mreže Republike Hrvatske. U okviru projekta proširit će se poučne staze, planira se dodatno obilježavanje interpretativnim sadržajima, pločama, tablama, moram istaknuti da ćemo postaviti nekoliko tabla za slijepe i slabovidne osobe, klupe za bicikle, uspostavit će se i sustav praćenja posjetitelja te će se postaviti automatski sustav za iznajmljivanje električnih bicikala. Tu je i hotel za kukce preko kojeg ćemo sudionicima terenske nastave i posjetiteljima pokazati tu vrstu faune koja obitava na ovom području.

-Ovaj projekt dodatno će se prezentirati bogatstvo i vrijednost Đurđevačkih pijesaka, te će se omogućiti dodatna popularizacija endemskih biljnih i životinjski vrsta koje tamo obitavaju. Na ovaj način ćemo i zaštititi pijeske od devastiranja. Novi sadržaji ojačati će turističku ponudu Grada Đurđevca koji već sada bilježi rekordnu posjećenost na svim turističkim destinacijama na cijelom svojem području, a ovo će biti još jedna sjajna pozivnica za turiste da posjete Đurđevac- zaključio je gradonačelnik Hrvoje Janči.