Nove potpore ugostiteljstvu


Četvrtak, 17. ožujka 2016.

Na 16. sjednici Gradskog vijeća Grada Đurđevca održanoj u utorak, 15. ožujka gradonačelnik Željko Lacković vijećnicima je predstavio niz mjera za poticanje đurđevačkih poduzetnika. Vijećnici su bili jednoglasni oko predloženih modela poticanja. Subvencijama prema ugostiteljima želimo podići ugostiteljsku ponudu na području Đurđevca kako nam prvenstveno mladi ne bi morali odlaziti izvan Grada, a svjedoci smo da prilikom takvih izlazaka sugrađani često stradavaju u prometu, što je potvrdio i načelnik PP Đurđevac Krunoslav Karas.

Idejna rješenja ćemo predočiti 1. travnja, a omogućit ćemo da na ulaganje 50 posto iznosa koriste petogodišnji iznos zakupnine javnih površina i ovim potezom bi se ugostiteljska ponuda na području Đurđevca trebala poboljšati. Ugostitelji koji nisu korisnici javnih površina moći će koristiti poticaj u vidu poreza na potrošnju koji je inače direktan prihod Grada. Taj prihod u petogodišnjem iznosu koji će biti uplaćen na račun Grada bit će vraćen ugostitelju ako će ulagati u ugostiteljski objekat.

Investicije do 150 tisuća kuna bit će subvencionirane od strane grada sa 75 tisuća kuna, ali ne odjednom, već će se vraćati kroz uplaćeni porez na potrošnju. Rok za ovaj vid subvencioniranja je tri godine, a smatram da bi nakon tog roka tebalo doći do povećanja prihoda ugostitelja i kvalitetnije ugostiteljske ponude. Ove mjere nemaju gradovi u susjedstvu pa i šire, a potencijal privlačenja turista kroz kvalitetniju ugostiteljsku ponudu trebao bi dati rezultate, rekao je Lacković.