Novih 2.000 mirisnih sadnica lavande uljepšat će ulaz u Đurđevac


Ponedjeljak, 30. travnja 2018.

Nakon što je prošle godine uređena javna površina između državne ceste D2 i željezničke pruge odnosno površina između nadvožnjaka i zapadnog ulaza u Đurđevac ove godine se nastavlja sadnja lavande na tom području.

S obzirom da taj prostor nije u vlasništvu Grada dogovoreno je s HŽ infrastrukturom i Hrvatskim cestama da ga se uredi jer je do sada bio zapušten. Prethodno je posađeno 1.200 sadnica lavande, a trenutno se sadi novih 2.000 sadnica lavande koje su uzgojene u đurđevačkom rasadniku, a koje će izgledati puno ljepše nego korov koji je do sada rastao na tom prostoru.

– Radi se o mlađim sadnicama koje tek trebaju procvjetati. Želimo posaditi veliku količinu lavande na ulazu u grad, jer ga želimo uljepšati. To su moderni kultivari te biljke koji su prilagođeni za život kod nas, a imamo ju zasađenu i po centru gdje se pokazala zahvalnom. Medonosna je i ima svoju specifičnu i ugodnu boju i miris, a otporna je na sve vremenske uvjete. Oko nje ne raste trava i ne iziskuje posebno održavanje. Želja nam je posaditi još veće količine lavande na svim ulazima u grad, a od kada imamo rasadnik cijeli grad uređujemo sa cvijećem i biljkama iz njega – rekao je gradonačelnik Janči.

Sadnice su darovale članice Klastera Lavendula te  se one u suradnji s Komunalijama iz rasadnika presađuju na nove lokacije.

Osim što je poznata po svojim ljekovitim svojstvima i mirisu, bitno će doprinijeti bioraznolikosti, te će značajno uljepšati ulaz u grad i ostaviti će dojam lijepo uređenog mjesta na sve prolaznike i goste koji posjete grad Đurđevac.