Novo energetsko ruho zgrade na adresi Đure Basaričeka 7: u idućoj godini cilj nam je prijaviti što više zgrada


Petak, 30. studenoga 2018.

Komunalne usluge u suradnji s Gradom Đurđevcom još su prošle godine uspješno prijavile višestambenu zgradu na adresi Đure Basaričeka 7 u Đurđevcu, na natječaj za energetsku obnovu višestambenih zgrada.

U tijeku su završni radovi, a projekt sufinancira Europski fond za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta obnove višestambene zgrade iznosi 655.129,78 kuna, a iz Fonda su osigurana bespovratna sredstva u iznosu od 360.807,34 kn.

Radovi na vanjskoj ovojnice zgrade već se lagano privode kraju, nakon toga preostaje obnova unutarnjeg dijela zgrade, a završetak projekta planira se u lipnju 2019. godine.

Cilj energetske obnove je smanjiti troškove režija, a samim time i emisiju štetnih plinova. Projektni zadatak je ostvariti uštedu energije od najmanje 50%. Da bi se postigla ušteda projektom su obuhvaćene sljedeće mjere : toplinska zaštita vanjskih zidova, toplinska zaštita stropova i zida prema tavanu, izolacija poda prema podrumu te zamjena stare drvene stolarije, novom PVC stolarijom. Zgrada će se nakon završetka radova iz razreda E svrstati u energetski razred C.

-Komunalne usluge su upravitelji u čak 20 zgrada na području grada, te je naručena izrada dokumentacije za energetsku obnovu za još deset zgrada. Cilj je iduće godine na raspisani natječaj prijaviti što više zgrada. Ovo je dobar početak i pokazatelj za buduću obnovu i ostalih višestambenih zgrada na području grada Đurđevca. Osim što će se ovim projektom uljepšati pročelje zgrade ostvarit će se i značajne energetske i financijske uštede od preko 50%, a obnovom će se povećati i sama vrijednost stanova- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.