Novo lice škole: svečanom priredbom učenici obilježili Dan škole u Đurđevcu


Četvrtak, 23. svibnja 2019.

U sportskoj dvorani Osnovne škole Đurđevac upriličena je velika priredba povodom 55. obljetnice rada škole u trenutnoj zgradi. Ispred punih tribina mnogobrojnim učenicima, njih 683, obratio se ravnatelj Danijel Domišljanović. Iskoristio je priliku da se osvrne na sjajne rezultate učenika škole i da se zahvali gradonačelniku i Gradskom vijeću Grada Đurđevca što su omogućili ovakve uvjete u školi.

Gradonačelnik Hrvoje Janči istaknuo je kako se danas prije same priredbe održalo svečano otvaranje dva završena projekta, energetske obnove zgrade škole te zgrade Odjela za djecu s teškoćama te se podsjetio na vremena dok je Županija bila osnivač škole i na loše uvjete koje su imali i učenici i učitelji.

– Danas imamo jedan lijepi dan u školi, službeno otvaranje energetske obnove, a ja se moram sjetiti kako je to izgledalo prije pet godine kad je Županija bila osnivač. Sanitarni čvorovi su bili takvi da naša djeca nisu išla na wc, nego su išli doma na wc. Na krovu smo imali azbestne ploče, svi znamo koliko je to opasno. I ja sam bio učitelj, učitelji su sami kupovali materijale, sami su kupovali papir, markere, nosili su krede iz drugih škola i nisu se pokretala pitanja o tom problemu. Prije pet godina kada je Grad preuzeo osnivačka prava prvo su se riješili sanitarni čvorovi za učenike i nakon toga su krenula ozbuljna ulaganja u našu školu. U to vrijeme nije bilo ni namjere da se uvede e-dnevnik, a danas imamo dvije energetski obnovljene, predivne škole. Imamo nove kabinete za informatiku, kemiju, biologiju, fiziku, novu knjižnicu. Svi učitelji imaju laptope, sredstva za kućna usavršavanja, u svakoj učionici postoji projektor i pametna ploča i to je jedan standard koji je rijetkost u Hrvatskoj. Sprema se kompleta obnova svih područnih škola i ovdje novi restoran i nova kuhinja. Drago mi je da sam ovdje i da mi sami možemo odlučivati o sadašnjosti i budućnosti naše djece – kazao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

U ime Gradskog vijeća Grada Đurđevca i predsjednika Gradskog vijeća Željka Lacković okupljenima se obratila potpredsjednica Gradskog vijeća Kristina Benko Markovica koja se pridružila čestitkama gradonačelnika te je svim učenicima i učiteljima čestitala njihov dan, osvrnula se na uspješne rezultate koje su učenici ostvarili na mnogobrojnim natjecanjima. Naglasila je da su zajednički ciljevi Grada, Gradskog vijeća i škole usmjereni stvaranju još boljih uvjeta za što kvalitetnije školovanje naših najmlađih te je posebno pohvalila projekte koje je najavio gradonačelnik, a koje je podržalo Gradsko vijeće, a radi se o unutrnjem uređenju matične zgrade Osnovne škole i Odjela za djecu s teškoćama te projektiranju energetskih obnova za sve područne škole.

Jedan od prioriteta je i obnova školske kuhinje i restoranačime će se ispunit HACCP standardi, dok se u restoranu namjeravaju postaviti stolovi i stolice pa učenici više neće morati jesti stojećki.

U sklopu obilježavanja Dana škole nagrađeni su učenici koji su sudjelovali na natjecanjima tijekom školske godine te su za svoj uspjeh primili priznanja i prigodne poklone.

U svečanom dijelu programa nastupio je školski zbor pod vodstvom Kristine Benko Markovica, izveli su pjesmu Đurđevak grada, solistica je bila Iva Antolaš. Učenici Područne škole Budrovac izveli su recitaciju Četiri čarobne riječi, a uslijedile su učenice šestih razreda s plesnom točkom Shake it off. Učenici PŠ Sirova Katalena izveli su recitaciju pjesme Dar, dok su plesnom točkom Dancing all day okupljene zabavili učenici PŠ Čepelovac. Ema Lovrak i Laura Zvonar otpjevali su vlastitu pjesmu pod nazivom Fear of the future s kojom su nastupile na festivalu engleskog jezika. Borna Šimunic i Patricija Fuček otplesali su Đurđevačku polku, nagrađivanu koreografija s natjecanja plesnih parova. Ana Furdić izvela je krasnoslov vlastite pjesme Naša škola. PŠ Mičetinac otpjevala je Ja sam dečko za ženiti, dok je kao zadnja točka nastupila Etnoritmika.

Svečanom obilježavanju Dana škole prethodile su brojne aktivnosti, u kojima su učenici kroz predmetnu nastavu, likovno izražavanje, književnost i sport, prezentirali naučeno kroz školsku godinu.

Foto: prigorski.hr