Obavijest: samo najuža obitelj na pogrebima i vjenčanjima, a zatvaraju se i igrališta


Petak, 20. ožujka 2020.

S obzirom na rizik prijenosa bolesti COVID-19, uvode se nove protuepidemijske mjere. Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas je donio tri nove odluke koje se odnose na posljednje ispraćaje, uporabu dječjih i sportskih igrališta, te sklapanje braka.

Sportska igrališta od danas se ne smiju koristiti, kao ni dječja igrališta koja će se ograditi zaštitnim trakama ili će se omotati sprave.

Pogrebi i posljednji ispraćaji održavaju se isključivo u krugu najuže obitelji i predstavnika vjerske zajednice. Obavijest o smrti (osmrtnica) ne smije sadržavati podatke o mjestu i vremenu održavanja pogreba, posljednjeg ispraćaja. Obustavlja se i organiziranje glazbenih usluga i usluga dostave cvijeća i svijeća. Ni jedan od sudionika ne smije imati povišenu tjelesnu temperaturu niti imati simptome akutne respiratorne infekcije.

Sklapanje braka, u građanskom ili vjerskom obliku, te sklapanje životnog partnerstva održava se isključivo u krugu najuže obitelji te službene osobe ili predstavnika vjerske zajednice, poštujući mjere i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Obustavlja se održavanje svih oblika svadbenih svečanosti.

I dalje su na snazi odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u svrhu sprječavanja širenja zaraze novim koronavirusom u trajanju od 30 dana.

Ovim odlukama zabranjuju se javna okupljanja i sportski događaji, obustavlja rad u ugostiteljskim objektima i prodavaonicama osim prehrambenih i ljekarni, obustavlja se rad sportskih i rekreacijskih centara i obustavljaju se vjerska okupljanja.

Na snazi je i privremena zabrana kretanja osoba preko graničnih prijelaza.