Zavirite u obnovljenu župnu crkvu u Đurđevcu: stigle nove klupe


Subota, 18. travnja 2020.

Radovi na uređenju Župne crkve sv. Jurja u Đurđevcu svakim su danom bliže kraju, dok unutrašnjost crkve poprima sve ljepše izdanje.

Župa sv. Jurja u suradnji s Gradom Đurđevcom prijavila je i provela projekt rekonstrukcije podova te postavljanja podnog grijanja u Crkvi sv. Jurja te su uspješno osigurana sredstva za projekt preko Javnog poziva kojeg je raspisalo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

-Saniran je pod u crkvi te je postavljen novi sustav podnog grijanja budući da je pod u crkvi bio neravan te općenito u vrlo lošem stanju kao i grijanje koje nije bilo prilagođeno prostoru crkve. Pod crkve je oko 50 godina bio pokriven starim tepihom te je zasigurno zaslužio ovu obnovu. Plan je unarednom razdoblju urediti i vanjske stepenice te asfaltirati stazu pored crkve. Ovo je samo nastavak našeg ulaganja u uređenje i obnovu vjerskih objekata na području grada. Još jednom zahvaljujem našem župniku Marku Racu na suradnji kod prijave i provedbe projekta- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Uređenjem poda osigurana je i pristupačnost crkvi za teže pokretne osobe budući da je pod sada ravan, dok će od sada zahvaljujući postavljenom podnom grijanju boravak u crkvi biti puno ugodniji za vjernike.

Nakon završetka radova na obnovi poda, crkva je dobila i novu boju zidova te su nabavljena nova sjedala tj. klupe koje su stigle ovaj tjedan. Naručen je i novi tepih koji će pokriti pod oko glavnog oltara. Osim navedenih radova, župa planira i zamijeniti vanjska bočna vrata, a kako smo već naglasili ovo su radovi koji se izvode jednom u 100 godina.

Inače, kroz nekoliko godina sustavno se obnavlja unutrašnjost župne crkve te su do sada temeljito obnovljeni i sanirani dotrajali dijelovi krovišta, dio stolarije, pokrajnja (zimska) kapela, sakristija, pjevački kor, a zamijenjene su i kompletne električne instalacije i rasvjetna tijela.