Obnova župne crkve u Đurđevcu: radove obišli gradonačelnik Janči, predsjednik vijeća Lacković i župnik Rac


Utorak, 10. ožujka 2020.

Radovi na uređenju Župne crkve sv. Jurja u Đurđevcu svakim su danom bliže kraju, dok unutrašnjost crkve poprima sve ljepše izdanje.

Župa sv. Jurja u suradnji s Gradom Đurđevcom prijavila je i provela projekt rekonstrukcije podova te postavljanja podnog grijanja u Crkvi sv. Jurja te su uspješno osigurana sredstva za projekt preko Javnog poziva kojeg je raspisalo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Radove su zajedno obišli gradonačelnik Hrvoje Janči, saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković, pročelnik Upravnog odjela za prostorno planiranje, uređenje i komunalne djelatnosti Dejan Đud te župnik Marko Rac.

Ovom prilikom napredak radova došla je popratiti i HRT ekipa, te je tom prilikom snimljena reportaža za emisiju Mir i dobro.

-Saniran je pod u crkvi te postavljen je novi sustav podnog grijanja budući da je pod u crkvi bio neravan te općenito u vrlo lošem stanju kao i grijanje koje nije bilo prilagođeno prostoru crkve. Pod crkve je oko 50 godina bio pokriven starim tepihom te je zasigurno zaslužio obnovu. Uredit će se i vanjske stepenice te asfaltirati staza pored crkve. Ovo je samo nastavak našeg ulaganja u uređenje i obnovu vjerskih objekata na području grada- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

-Ovi ulaganjem smo osigurali pristupačnost crkvi i za teže pokretne osobe budući da je pod sada ravan, dok će od sada zahvaljujući postavljenom podnom grijanju boravak u crkvi biti puno ugodniji za vjernike. Zahvaljujemo se i našem župniku Marku Racu na suradnji kod prijave i provedbe projekta- rekao je saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković.

Nakon obnove poda u župnoj crkvi krenulo je i bojanje crkve iznutra te je u tijeku obnova sjedala – klupa, a naručen je i novi tepih.

– Osim navedenih radova, planiramo i zamijeniti vanjska bočna vrata. Još jednom molim vjernike za strpljivost i razumijevanje budući da su u tijeku radovi koji se izvode jednom u 100 godina. Isto tako stavljam na srce vaš osjećaj odgovornosti i brige za našu župnu crkvu u kojoj se okupljamo kao živa Crkva oko našega Gospodina!– poručio je župnik Marko Rac.

Inače, kroz nekoliko godina sustavno se obnavlja unutrašnjost župne crkve te su do sada temeljito obnovljeni i sanirani dotrajali dijelovi krovišta, dio stolarije, pokrajnja (zimska) kapela, sakristija, pjevački kor, a zamijenjene su i kompletne električne instalacije i rasvjetna tijela.

– Sve ove radove u iznosu većem od milijun kuna smo uspjeli izvršiti uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, našega Grada Đurđevca, Crkve te samih vjernika i mnogih donatora– poručili su iz župe.