Obnova župne crkve u Đurđevcu: u tijeku su radovi koji se izvode jednom u 100 godina


Subota, 29. veljače 2020.

Radovi na uređenju Župne crkve sv. Jurja u Đurđevcu svakim su danom bliže kraju, dok unutrašnjost crkve poprima sve ljepše izdanje.

Župa sv. Jurja u suradnji s Gradom Đurđevcom prijavila je i provela projekt rekonstrukcije podova te postavljanja podnog grijanja u Crkvi sv. Jurja te su uspješno osigurana sredstva za projekt preko Javnog poziva kojeg je raspisalo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

-Projektom smo sanirali pod u crkvi te postavili novi sustav podnog grijanja budući da je pod u crkvi bio neravan te općenito u vrlo lošem stanju kao i grijanje koje nije bilo prilagođeno prostoru crkve. Pod crkve je oko 50 godina bio pokriven starim tepihom te je zasigurno zaslužio obnovu, a ovo je samo nastavak našeg ulaganja u uređenje i obnovu vjerskih objekata na području grada- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

-Ovi ulaganjem smo osigurali pristupačnost crkvi i za teže pokretne osobe budući da je pod sada ravan, dok će od sada zahvaljujući postavljenom podnom grijanju boravak u crkvi biti puno ugodniji za vjernike. Zahvaljujemo se i našem župniku Marku Racu na suradnji kod prijave i provedbe projekta- rekao je saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković.

Nakon obnove poda u župnoj crkvi krenulo je i bojanje crkve iznutra te je u tijeku obnova sjedala - klupa.

– Molimo za strpljivost i razumijevanje budući da su u tijeku radovi koji se izvode jednom u 100 godina. Isto tako stavljam na srce vaš osjećaj odgovornosti i brige za našu župnu crkvu u kojoj se okupljamo kao živa Crkva oko našega Gospodina!– poručio je župnik Marko Rac.

Inače, kroz nekoliko godina sustavno se obnavlja unutrašnjost župne crkve te su do sada temeljito obnovljeni i sanirani dotrajali dijelovi krovišta, dio stolarije, pokrajnja (zimska) kapela, sakristija, pjevački kor, a zamijenjene su i kompletne električne instalacije i rasvjetna tijela.

– Sve ove radove u iznosu većem od milijun kuna smo uspjeli izvršiti uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, našega Grada Đurđevca te samih vjernika i mnogih donatora– poručili su iz župe.

Foto: prigorski.hr, djurdjevac.hr