Očekuje se rekordna brojka: izložba Dali i ostali sadržaji u Muzeju Grada Đurđevca privlače sve više posjetitelja


Petak, 20. rujna 2019.

Na sjednici Gradskog vijeća vijećnici su jednoglasno prihvatili polugodišnje izvješće Muzeja Grada Đurđevca.

Ravnateljica muzeja Edita Janković Hapavel istaknula je kako je u 2019. godini postignut veliki porast posjeta i prihoda u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

-Sudeći prema dosadašnjem broju posjetitelja te grupama koje imamo u najavi za iduće mjesece, za očekivati je kako ćemo premašiti brojku od 16 500 posjetitelja, što bi bila nova rekordna posjećenost našeg muzeja na godišnjoj razini. U 2019. godinu, zakoračili smo s velikom inozemnom izložbom Marca Chagalla: Biblija i Stvaranje.  Izložba u Noći muzeja, pod nazivom Od kamena do ekrana, održana je u  suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti iz Zagreba, zahvaljujući već višegodišnjoj suradnji u koju su uključeni  i studenti- rekla je ravnateljica.

Uz navedeno, Muzej predstavlja i domaće umjetnike, pa je tako upriličena i izložba članova udruge Peski –art iz Đurđevca. Međunarodona suradnja , osim organizacije velikih izložbenih projekata, uspostavljena je i u organizaciji ostalih - suradnja s Gradom Szigetvárom povodom Međunarodnog dana muzeja pod nazivom Putevima Zrinskih i Sulejmana,  a kroz ljeto još uvijek tekuća, izložba  Izbor inozemnih djela iz Donacije Ivana Lackovića Croate– djela 58 autora iz 31 zemlje.

Muzej Grada Đurđevca u suradnji s Turističkom zajednicom, Gradom Đurđevcom, Dječjim vrtićem Maslačak i Gradskom knjižnicom redovito organizira radionice, izložbe, kulturne i zabavne sadržaje u prostorijama muzeja kojih je do sada održano 12. Posjetitelji otvorenjem Interpretacijskog centra mogu tokom cijele godine doživjeti priču o Legendi i upoznati njezine likove.

Kroz rad suvenirnice, Muzej ostvaruje suradnju s udrugama i pojedincima koji ma je omogućena prodaja  vlastitih suvenira, kojih sada već ima oko 180.

- Muzej je kroz medijsku prisutnost putem gostovanja u emisijama za kulturu, informativnim i mozaičnim na televiziji i radiju, objavama u medijskim člancima na nacionalnoj razini polučio interes medija, a samim tim i veći broj posjetitelja. Zahvaljujući velikim inozemnim projektima Picassa, Chagalla, ove godine Dalija, podršci Grada Đurđevca i naših sponzora,  Muzej Grada Đurđevca postao je prepoznatljiva  kulturno-turistička točka u Republici Hrvatskoj, gdje posjetitelji već unaprijed pitaju za buduće planove i izložbene projekte- rekla je ravnateljica.

-Želim naglasiti da naš muzej radi gotovo sve dane u godini, subotama i nedjeljama kroz cijeli dan, osobito u vrijeme održavanja velikih izložbi, jer uspjeh može biti zagarantiran ako ste stalno prisutni u javnosti, na pristojan, nenametljiv, ali privlačan način, uvijek na usluzi posjetiteljima. Polučili smo uz podršku Grada Đurđevca sjajne rezultate, na što smo iznimno ponosni- zaključila je ravnateljice Edita Janković Hapavel.