Od magistrale do Mičetinca asfaltom


Nedjelja, 5. ožujka 2017.

Završeno je asfaltiranje dionice D43 do Crnoga Jezuša, a kako je prethodno asfaltiran gorički put Crni Jezuš- Mičetinac sada je preko Crnog Jezuša i Maloga Kostanja moguće asfaltiranim putem doći i do prigradskog naselja Mičetinac.

O ovome se govorilo godinama, a sada je to učinjeno. U sufinanciranje se po modelu pola Grad pola vlasnici vinograda i zemljišta u asfaltiranje goričkih puteva uključilo oko 200 vinogradara i poljoprivrednika koji su oslobođeni za svoj udio u financiranju, te im je smanjena obveza za komunalnu naknadu i druga davanja prema Gradu.

Ovaj su vikend brojni vinogradari odlučili lijepo vrijeme iskoristiti za rezidbu loze i ostale poslove u vinogradu. Tako smo zatekli trojicu vinogradara u prijepodnevnoj pauzi na druženju.

Nismo mislili da će ikad netko odlučiti asfaltirati goričke puteve. To je odlična ideja, te se sada brže može doći do klijeti uz čak manju potrošnju goriva. Bez obzira na vrijeme i oborine znam da na putu neće biti rupa i da bez problema mogu doći do svoje klijeti- rekao je Marčen Saša.

Sada do gorica bez problema mogu doći i motorom- dodao je Balatinec Dragutin, dok je Željko Odobašić samo kratko rekao kako je zadovoljan do sada napravljenim, te da se nada kako će se i ostali brjegovi odlučiti na takav pothvat.

Oduševljenje asfaltiranim goričkim putevima nije krio ni Zdenko Capek. Iako je većina vinogradara u početku bila skeptična, završetkom radova svi su se uvjerili kako je to zapravo dobra investicija. Nakon velikih oborina rupe na starim šljunčanim putevima često su zadavale glavobolje vinogradarima koji su često prolaskom preko većih rupa imali štete na automobilima. Asfaltiranjem puteva povećana je i vrijednost klijeti, a zasigurno će i naše vinarije biti privlačnije turistima i posjetiteljima-rekao je Capek.

Vinogradari su složni da se njihovo ulaganje u asfaltiranje višestruko isplatilo, te se sve češće vinogradari odlučuju i na alternativni prijevoz do svojih klijeti- biciklom. Put ne koriste samo brojni vinogradari i poljoprivrednici veći i rekreativci, biciklisti, te zaljubljenici u prirodu.

Asfaltirani put će olakšati i dolazak organiziranih tura autobusima do brojnih vinarija, ali će i potaknuti vinogradare da razvijaju svoju ponudu, te se možda odluče za pružanje smještaja u svojim klijetima u prirodi što u zadnje vrijeme privlači sve veći broj gostiju.

Nestrpljivi su i vinogradari Velikog Kostanja koji također iščekuju asfaltiranje svoje dionice, a radovi na toj dionici kreću već početkom tjedna kada će se odraditi priprema za posteljicu nakon čega slijedi asfaltiranje.