Od magistrale do Velikog i Malog Kostanja, te Mičetinca asfaltom


Četvrtak, 16. ožujka 2017.

Završeno je asfaltiranje dionice Crni Jezuš-Veliki Kostanj- Repetitor, a prethodno je asfaltiran i gorički put koji spaja D43 sa Crnim Jezušom i Malim Kostanjom pa je sada preko Maloga Kostanja moguće asfaltiranim putem doći i do prigradskog naselja Mičetinac.

U sufinanciranje se po modelu pola Grad pola vlasnici vinograda i zemljišta u asfaltiranje goričkih puteva uključilo oko 200 vinogradara i poljoprivrednika koji su oslobođeni za svoj udio u financiranju, te im je smanjena obveza za komunalnu naknadu i druga davanja prema Gradu.

Do sada je asfaltirano oko 8,5 kilometara goričkih puteva, a ukupna vrijednost investicije iznosi 1,8 mil. kuna.

O povezivanju svih goričkih puteva se govorilo godinama, a sada je to učinjeno. Vinogradari su složni da se njihovo ulaganje u asfaltiranje višestruko isplatilo, te se sve češće i sami odlučuju i na ekološki prihvatljiviji prijevoz do svojih klijeti- biciklom. Goričke puteve ne koriste samo brojni vinogradari i poljoprivrednici već i rekreativci, biciklisti, te zaljubljenici u prirodu.

Asfaltirana Vinska cesta će olakšati i dolazak organiziranih tura autobusima do brojnih vinarija, ali će potaknuti vinogradare i da nastave razvijati svoju ponudu, te se možda odluče za pružanje smještaja u svojim klijetima u prirodi što u zadnje vrijeme privlači sve veći broj gostiju.