Odobren projekt Zaželi, očekuje se potpis ugovora: 25 gerontodomaćica brinut će se za 250 starijih sugrađana


Nedjelja, 15. studenoga 2020.

Udruga Mali princ u suradnji s Gradom Đurđevcom te partnerima Centrom za socijalnu skrb i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje poslala je prijavu na otvoreni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda pod nazivom Zaželi – program zapošljavanja žena kojega je raspisalo Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, te je ovaj tjedan stigla pozitivna ocjena projekta.

-Projekt je prošao sve kontrole, te se uskoro očekuje Odluka o financiranju i potpis ugovora nakon čega će se raspisati natječaj za zapošljavanje 25 žena koje će se godinu dana brinuti o čak 250 starijih sugrađana- rekla je predsjednica Udruge Mali princ Kristinka Štefan.

Program ZAŽELI namijenjen je i starijim i nemoćnim osobama te osobama s invaliditetom koji će uz pomoć gerontodomaćica moći obavljati svoje svakodnevne aktivnosti. Djelatnice će biti zadužene za obavljanje kućanskih poslova, pružanje psihosocijalne podrške te posredovanje u ostvarivanju različitih prava.

U program će se uključivati stariji sugrađani kojima je zbilja potrebna pomoć i potpora kod nabavke lijekova, čišćenja, odlaska liječniku i sličnih poslova, a kojima će žene zaposlene u projektu pružati takvu vrstu potpore s ciljem sprječavanja prerane institucionalizacije i poboljšanja kvalitete živote, a ukupna vrijednost projekta iznosi 2,6 mil. kuna.

Drugi cilj projekta je zapošljavanje žena koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada s naglaskom na žene starije od 50 godina, žene s najviše završenom srednjom stručnom spremom, žene s invaliditetom, žene žrtve trgovanja ljudima, liječene ovisnice i žene žrtve obiteljskog nasilja.

-Projekt obuhvaća područje grada Đurđevca i 8 prigradskih naselja koja se nalaze u teže dostupnim ruralnim područjima, a gdje žive brojne osobe starije životne dobi i osobe u nepovoljnom položaju kojima je potrebna pomoć. Projekt će se provoditi u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Đurđevac i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Đurđevac s kojima godinama surađujemo na svim socijalnim projektima- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

-Grad Đurđevac je prošli mjesec završio s projektom kroz koji je bilo zaposleno 15 gerontodomaćica koje su brinule o 170 korisnika tako da je ovo samo nastavak ovoga projekta. Utjecali smo na smanjenje siromaštva i prevenirali da se veliki broj naših starijih sugrađana smjeste u institucije. Prijavili smo novi projekt Zaželi jer smo uvidjeli veliku potrebu za pružanjem pomoći našim starijim sugrađanima, a projekt osim što ima izuzetno velike značaj za naše korisnike, ima i dodatne koristi jer će biti otvoreno novih 25 radnih mjesta za žene. Moram naglasiti da su naši sugrađani izuzetno zadovoljni s ovakvim projektima kroz koje im se osigurava pomoć u kućanstvu te vjerujem da su oni najnestrpljiviji i da jedva čekaju da gerontodomaćice ponovo krenu s radom- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči, te se zahvalio predsjednici Udruge Mali princ Kristinki Štefan čija je udruga nositelj projekta ove godine te svim partnerima na pomoći i podrški.