Održana sjednica Vijeća za prevenciju Grada Đurđevca


Petak, 19. lipnja 2020.

Predsjednica Vijeća za prevenciju Grada Đurđevca Kristina Benko Markovica sazvala je hitnu sjednicu na kojoj je raspravljena aktualna situacija povodom učestalog kršenja javnog reda i mira, te počinjenja kaznenih djela od strane romske zajednice.

Načelnik Policijske postaje Đurđevac Marijan Slaviček izvijestio je da su svi događaji obrađeni, te da su četiri počinitelja uhićena, te su podnesene prekršajne i kaznene prijave nadležnim tijelima.

Centar za socijalnu skrb uključen je u provođenje svih aktivnosti oko postupanja s počiniteljima. Dobiveni su podatci da je riječ o osobama koje su smještene u ustanove, a nalazile su se na odpustu, te dolaze iz obitelji nad kojima se vrši pojačani nadzor.

Predstavnik Roma Halid Horvat osudio je neprimjereno ponašanje pojedinaca koji štete romskoj zajednici, te je zatražio učinkovito postupanje prema pojedincima koji su kao problematični poznati svim službama i policiji.

Gradonačelnik Hrvoje Janči zatražio je od svih nadležnih službi provođenje pojačanih aktivnosti u cilju sprečavanja ponavljanja ovakvih događaja, te pojačane mjere prevencije u cilju održavanja kvalitete suživota u zajednici.

Jedan od razloga eskaliranja kršenja javnog reda i mira od strane maloljetnih osoba romske nacionalnosti svakako je izostanak provođenja redovne nastave u školi, kao i otpuštanje malodobnih osoba iz odgojnih ustanova.

Predsjednica Vijeća Kristina Benko Markovica predložila je održavanje učestalih sjednica uz sudjelovanje i predstavnika Državnog odvjetništva, a sve u cilju sprečavanja novih incidenata, te je prijedlog jednoglasno prihvaćen.