Održana tradicija: podjelom graha ispred utvrde Stari grad obilježen Međunarodni praznik rada u Đurđevcu


Petak, 1. svibnja 2020.

Povodom Međunarodnog praznika rada, 1 . svibnja tradicionalno se okupljaju građani da uz kuhani grah i u dobrom društvu obilježe tekovine rada i radničkih prava. Ove godine nažalost zbog opasnosti po zdravlje uzrokovane COVID-19 virusom nije bilo dozvoljeno okupljanje niti tradicionalna podjela graha, pa su od prekida tradicije proslavu spasili djelatnici Restorana i pivnice Stari grad koji su pripremili prvosvibanajski grah i podijelili ga uz poštivanje svih propisanih mjera zdravstvene sigurnosti svima koji su danas prijepodne svratili do utvrde Stari grad.

Unatoč tmurnom i kišnom vremenu odzvao se veliki broj građana, ali i gostiju iz okolnih općina koji su strpljivo stajali u redu i čekali da preuzmu svoje porcije graha koje su bile propisno pakirane. Podijeljeni grah građani su nosili svojim kućama gdje su uživali u poslastici koju su za njih pripremili vješti kuhari.

Prvobitno je bilo spremljeno oko 300 porcija graha, ali zbog velikog odaziva građana skuhano je još dodatnih 200 porcija. Tako da se u jednom trenutku red protezao i do bedema Staroga grada.

Prvosvibanjski grah su preuzeli i gradonačelnik Hrvoje Janči, saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković, te potpredsjednica Gradskog vijeća ujedno i predsjednica đurđevačkog Stožera civilne zaštite Kristina Benko Markovica.

Da sve prođe u najboljem redu bez grupiranja i sa socijalnom distancom, pobrinuli su članovi gradskog Stožera civilne zaštite te vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Đurđevac.

Za teško pokretne sugrađane i osobe s invaliditetom organizirala se i dostava prvosvibanjskog graha na kućni prag.

Djelatnici Restorana i pivnice Stari grad provode praznik rada radno, pa im se ovim putem u ime svih javno zahvaljujemo.