Održani prvi radni sastanci radnog tima za očuvanje bioraznolikosti i prirodne baštine


Četvrtak, 23. studenoga 2017.

U Đurđevcu je osnovan stručni tim za očuvanje bioraznolikosti i prirodne baštine čiji je zadatak zaštititi prirodne posebnosti naše županije te ih ujediniti u jednoj zaštiti kao Park prirode.

Već su odrađeni prvi radni sastanci na županijskoj i državnoj razini, te Agenciji za okoliš i prirodu i u pripremi je stručna podloga koja je bitna da bi se izradila studija obuhvata područja i važnosti područja.

Osnivanje državne Ustanove kao Parka prirode, prostora prirodne ljepote u kojemu su gospodarske aktivnosti dozvoljene, ali bez narušavanja sklada prirode, preduvjet je za značajnije financiranje iz EU sredstava prekogranične suradnje s ciljem razvoja turističke destinacije.

Naša županija ima brojne prirodne ljepote i posebnosti koje će se obuhvatiti ovom zaštitom, a najznačajnije i najveće područje je oko rijeke Drave koje obiluje značajnom bioraznolikošću uvjetovanom geološkom podlogom uz izrazito velik broj specifičnih staništa.

Pijesak, šljunak, močvarne ravnice te sam tok rijeke Drave ekolozi nazivaju i Europskom Amazonom zbog bogatstva života. Specifično stanište je dom brojnim rijetkim, te endemskim biljnim i životinjskim vrstama. Jedna od posebnosti koje će elaborat obuhvatiti su i Đurđevački pijesci koji su prirodni biser s jedinstvenom florom i faunom koji je sve češće odredište turistima i izletnicima.

Cilj ovog projekta je zaštita naših prirodnih posebnosti radi razvoja turističke gospodarske djelatnosti, zadržavanja stanovništva i ekološki održivog razvoja.

Foto: Robert Rodman