Konjički klub Đurđevački graničari: održano prvo predavanje o terapijskom jahanju za buduće volontere


Subota, 23. studenoga 2019.

U prostoru Muzeja Grada Đurđevca održano je prvo uvodno predavanje za buduće volontere Konjičkog kluba Đurđevački graničari vezano uz terapijsko jahanje.

Predavanje je održala instruktorica terapijskog jahanja i škole jahanja, te studentica medicine Petra Markuš.  Okupilo se 14 novo zainteresiranih srednjoškolaca s ciljem da se priključe ovom hvale vrijednom projektu. Uvodno predavanje na temu Terapijsko jahanje i osobe s teškoćama u razvoju, Petra je započela pojašnjavanjem temeljnih ciljeva edukacije volontera koja će se nastaviti kroz 50 školskih sati u tipu dodana 4 modula.

Volonteri će moći kroz spomenute module prikupiti sva potrebna znanja o konjima, njihovoj skrbi, osnovama veterine, psihologije konja, školovanja konja, te produbljena znanja o osobama s invaliditetom i poteškoćama u razvoju te kako primijeniti individualizirane aktivnosti pomoću konja s ciljem stvaranja pozitivna ishoda na jahača. Također, provedba edukacije će se vršiti kroz zanimljive radionice i praktične vježbe, nakon kojih će volonteri biti osposobljeni za samostalno provođenje terapije u suradnji s instruktorima Petrom Markuš i Lukom Karlovčanom.

Nakon uvodnog predavanja budući volonteri su pristupili praktičnom dijelu gdje su se mogli upoznati sa konjima, te se okušati u pripremanju konja za provođenje terapije. Korisnici terapijskog jahanja i njihovi roditelji bili su vrlo pristupačni i otvoreni za razgovor pa su zainteresirani volonteri imali mogućnost pitati sve što ih je zanimalo vezano za kliničke slike korisnika i djelotvornost samog terapijskog jahanja na iste.

Nakon razgovora i pripreme konja, u tijeku je bilo provođenje terapije od strane Petre i dvije iskusnije volonterke gdje su pristupnici imali mogućnost vidjeti način provedbe te se kasnije i sami okušati u samom provođenju u manježu pored utvrde Stari grad. Također su i polaznici škole jahanja prikazali volonterima svoje stečene vještine u jahanju.