Odvoz otpada u Đurđevcu i dalje najjeftiniji u okolici: oni najpotrebitiji će biti oslobođeni plaćanja odvoza


Petak, 15. studenoga 2019.

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Đurđevca jednoglasno je donesena nova Odluka o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Grada Đurđevca.

– Radi se o uskladi s novom uredbom o gospodarenju otpadom. Kada je ona prvi puta donesena Grad Đurđevac nije povećavao cijene odvoza otpada, a ove godine donesene je izmjena uredbe gdje imamo rok do sredine prosinca za uskladu. Najveća izmjena je u tome da se sada za prikupljanje i odvoz otpada, kao i za račune za vodu i struju i slično, određuje fiksni dio cijene bez obzira predavali vi otpad ili ne i varijabilni dio koji ovisi o količini predanog otpada. Dvije su kategorije, jedna su kućanstva, a druga su pravne osobe koji su pak razvrstane u šest različitih kategorija – pojasnio je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Kućanstva će tako fiksno plaćati 39,90 kuna za kantu od 80 litara (cijena je dosad bila 31 kunu), a za onu od 120 litara fiksno će se tražiti 48,90 kuna (bilo je 45 kuna). Bitno je napomenuti da su sve kante čipirane, kamion ima čitač i tako očitava koliko je puta predana kanta.

– Zadržali smo mogućnost da ljudi mogu četiri puta predavati otpad dok je naša okolica i većina Hrvatske smanjila broj odvoza kako bi smanjila troškove firme. Mi smo ostali na četiri, ali isto tako naša ukupna cijena ostala je manja od ova dva odvoza u okolici. Npr. oni koji dva puta kod nas predaju otpad u kanti od 80 litara plaćat će 43,90 kuna, a oni s kantama od 120 litara plaćat će 48,90 kuna – prikazao je gradonačelnik Janči. Što se tiče dodatnog odvoza on je dvije kuna za kantu od 80, a tri za kantu od 120 litara. Dodao je kako je cijena odvoza formirana na način da oni koji imaju više otpada tj. onečišćivači plaćaju više.

Gradonačelnik je za primjer naveo nekoliko gradova, pa tako oni u Koprivnici za odvoz kante od 80 litara plaćaju 48 kuna, Prelog 57 kuna, Dugo Selo 63 kuna, Ludbreg 45 kuna, Virje odnosno Drava Kom 45 kuna. Kod većih kanti od 120 litara razlika je još veća. Koprivnica ima cijenu 72 kuna, Prelog 86 kuna, Varaždin 101 kuna, Dugo Selo 95 kuna, Ludbreg 68 kuna, Kloštar 50 kuna, Komunalno Pitomača 58 kuna.

– Mi s ovim cijenama ostajemo ispod cijena okolice, s tim da su ove cijene kod njih rađene po prošloj uredbi, svi će morati raditi novu prilagodbu tako da će im sigurno rasti cijene – istaknuo je gradonačelnik.

U novom cjeniku uvela se i nova socijalna kategorija. Sva domaćinstva koja su korisnici socijalne naknade ili imaju primanja manja od 1200 kuna, a kojima je to jedina nekretnina u kojoj stanuju, mogu podnijeti zahtjev i bit će oslobođeni plaćanja. Što se tiče poslovnih subjekata, njih nešto više od 200 u gradu, koji će predavati dva puta mjesečno otpad cijena će im biti manja oko 10 posto, a oni koji predaju četiri puta bit će im veća cijena, skoro duplo. Oni manji poslovni subjekti moći će ostati na manjoj cijeni, pogotovo ako ne proizvode puno otpada.

 – Mogućnost koju smo si ostavili jest naplata po masi jer kanta od 80 litara nije uvijek puna. To je ono što nam bolje odgovara, a čekamo nove spremnike koji su prijavljeni za financiranje iz EU fondova– rekao je gradonačelnik.

Odluka na snagu stupa s prvim danom 2020. godine.