Osigurane potpore za socijalno poduzetništvo


Četvrtak, 17. ožujka 2016.

Na 16. sjednici Gradskog vijeća Grada Đurđevca gradonačelnik Željko Lacković vijećnicima je predstavio mjera za poticanje socijalnog poduzetništva. Vijećnici su jednoglasno izglasali predložen Program.

Krećemo u tri osnovna smjera, socijalno poduzetništvo, potpore ugostiteljima i povoljni stanovi, uvodno je istaknuo Željko Lacković. Prvi smjer je socijalno poduzetništvo, jer na području Grada Đurđevca ima značajan broj udomiteljskih obitelji gdje su smještene stare i nemoćne osobe koje imaju maksimalno četiri korisnika. Obiteljski domovi za stare i nemoćne osobe imaju do 10 korisnika i mogu živjeti zajedno s udomiteljem i do 20 korisnika ako žive u zasebnoj jedinici.

“Želimo da udomitelji naprave iskorak i da  postanu obiteljski domovi i  za tu namjenu smo predvidjeli potporu od 50 posto ukupnog ulaganja uloženog za prenamjenu, odnosno za obavljanje djelatnosti, što iznosi maksimalno 50.000,00 kuna”, rekao je Lacković. Drugi kriterij je iznos do 5.000,00 kuna po smještaju jednog korisnika.

Na području Grada Đurđevca djeluju dva obiteljska doma do 20 korisnika i za njih je predviđena subvencija u iznosu do 20.000,00 kuna, odnosno 1.000,00 kuna po korisniku. Ovim subvencijama Grad Đurđevac pokazuje veliku socijalnu osjetljivost i prilika je za razvoj ove vrste poduzetništva, napomenuo je gradonačelnik

.