Osigurano 139.000,00 kn za legalizaciju 109 objekata u naselju Stiska


Srijeda, 18. listopada 2017.

Ovaj tjedan saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković, gradonačelnik Hrvoje Janči, direktor Komunalija Tomislav Kolarić, pročelnik komunalnog odjela Dejan Đud i komunalni redar Tihomir Robotić obišli su romsko naselje Stiska kako bi s mještanima razgovarali o legalizaciji kuća u naselju.

U raspravu o problemu legalizacije sa zanimanjem uključio se i veliki broj stanovnika Stiske koji su se okupili na zajedničkom sastanku.

Već je u nekoliko navrata pokušano dogovoriti financiranje naknade za legalizaciju u Savjetu za nacionalne manjine, ali bezuspješno. Tek nakon što smo otišli u Ministarstvo graditeljstva kod ministra Štromara dogovoreno je da će ministarstvo osigurati potrebna sredstva sa redovne stavke namijenjene za legalizaciju grupe objekata koji se nalaze na istom području- rekao je Lacković.

Ministarstvo je u cijelosti preuzelo obvezu da će financirati naknadu za legalizaciju za 109 objekata u naselju Stiska u iznosu od 139.000,00 kuna.

Plaćanje naknade je preduvjet za dobivanje rješenja o legalnosti objekta, a sav prihod Grada od legalizacije bit će u cijelosti uložen u opremanje i uređenje komunalne infrastrukture romskog naselja- istaknuo je Lacković.

Mještani su također upozoreni da se više ne upuštaju u bespravnu gradnju te da prije same gradnje trebaju dobiti građevinsku dozvolu jer će se sve novoizgrađene i nelegalne kuće rušiti.

Na sastanku se osim o legalizaciji raspravljalo i o svim aktualnim problemima koji muče mještane kojima je velika želja da Stiska dobije dječje igralište.

Lacković je istaknuo i nužnost asfaltiranja glavne prometnice u naselju te izgradnju kućnih priključaka na električnu i vodovodnu mrežu jer je cilj u svim naseljima grada stvoriti jednake životne uvjete, što je ujedno i ključno za potpunu socijalizaciju Roma.

Naglasio je i da se u rješavanje problema naselja Stiske moraju uključiti svojim prijedlozima i osobnim angažmanom i njegovi stanovnici, a da će im gradske službe i institucije pri tom pomoći.