Osnovna škola Đurđevac: Učenička zadruga Mravlji lav predstavljena na stranici Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva


Ponedjeljak, 6. srpnja 2020.

U Osnovnoj škola Đurđevac 27. veljače 1957. godine osnovna je učenička zadruga koja 1993. godine prestaje s djelovanjem. Osnovna škola Đurđevac s voditeljicom  Martinom Lovrak Ivanov ponovno pokreću učeničku zadrugu pod imenom Učenika zadruga Mravlji lav.

Učenička zadruga Mravlji lav Osnovne škole Đurđevac predstavljena je i na internetskoj stranici Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva.

Unutar zadruge djeluje 14 grupa, a zadruga broji 160 članova od čega je 127 učenika te 33 učitelja i ostalih članova izvan škole.

Naša zadruga ima izrađen pečat i grb prepoznatljiv po mravljem lavu za područje Đurđevca. Kod izlaska na teren učenici imaju akreditacije i majice s kojima predstavljaju našu učeničku zadrugu i našu školu.

Učenička zadruga Mravlji lav je od svog početka 2017. vrlo aktivna. Svake godine zadruga predstavlja svoje radove na raznim manifestacijama škole, grada i Koprivničko-križevačke županije. Na školskim manifestacijama tu smo prisutni na božićnoj priredbi, u proljeće za Pozdrav proljeću i Danu škole. Na manifestacijama izvan škole u organizaciji Grada Đurđevca to su bili Dani medaZlatna jesen na kojoj je naša zadruga osvojila 3. nagradu za svoj štand, Božićni sajam, Dani cvijeća i Đurđevo. Redovito svake godine sudjelujemo na Danima voća u organizaciji Koprivničko-križevačke županije.

U zadruzi učenici mogu naučiti modelirati glinu i peći keramiku, šivati na šivaćoj mašini ali i ručno vesti po šabloni. Također mogu izrađivati ambalažu za proizvode od kutija do kuverti i čestitaka, koristiti pirograf na drvenim materijalima, koristiti pilu, brusilicu kod izrade drvenih tvorevina.  Naši učenici izrađuju razne predmete od prirodnih materijala- slama, vinova loza, izrađuju svijeće, sapune, izrađuju prirodne bukete, mogu naučiti kako razmnožiti cvijeće i brinuti se o njima, bave se profesionalnom fotografijom i tehnikom Photo transfer. Svaka godina nosi nešto novo, nove ideje, nove grupe, nove učenike, nove vještine i znanja.
Biti član naše zadruge je čast jer osim što učenici svojim trudom mogu steći nove vještine i sposobnosti oni imaju i razne popuste koje mogu ostvariti pokazivanjem članske iskaznice naše zadruge.

Grad Đurđevac, udruge kao i cijela lokalna zajednica prepoznali su rad učenika te ih podržavaju u radu i financijski, ali i donacijama materijala koji su im potrebni za ostvarenje kreativnih radionica.