Otvorena novo asfaltirana Vinska cesta


Subota, 18. ožujka 2017.

Dobrodošlicu svim gostima u Mali Kostanj na goričarsko druženje poželio je domaćin Marijan Matočec, ali i brojni vinogradari koji su pristigli na druženje.

Zahvaljujući gradonačelniku, Gradu Đurđevcu, ali i međašima koji su ovaj projekt podržali sa sufinanciranjem sada možemo po asfaltiranom putu lakše doći do svojih vinograda. Možda smo jedini u Hrvatskoj koji su uspjeli ne koristeći fondove zajedno s Gradom asfaltirali naše brjegove- rekao je Matočec.

Možda je najveća vrijednost ovog projekta činjenica da je u njemu sudjelovalo, osim Grada Đurđevca i 208 vlasnika klijeti koji su udružili zajednički sredstva i podijelili troškove asfaltiranja 50% Grad, 50% oni sami. Slažem se s Marijanom da je ovakav projekt možda jedinstven slučaj u Hrvatskoj- rekao je gradonačelnik Željko Lacković.

Ljudi prepoznaju potencijale, svjesni su da lokalne samouprave same ne mogu izdvojiti tolika sredstva. Uređenje vinogradarskih puteva asfaltom je težnja koja postoji dugi niz godina, a mi imamo veliki broj registriranih proizvođača vina i imamo geografski kontrolirano porijeklo vina- vino z peskov. Sve su to prvi koraci u stvaranju ozbiljne ponude vina, a mi želimo da svatko tko proizvodi vino može na svom pragu ugostiti posjetitelje i biti dio turističke ponude grada i PPS Podravine, čiji smo član- istaknuo je gradonačelnik.

Vrijedni vinari đurđevačke Podravine na Đurđevačkoj vinskoj cesti već desetljećima proizvode vrhunska Vina z peskov poznata i izvan granica Lijepe naše, a ovi pitomi brjegovi su velika vrijednost koju sve više prepoznaju brojni gosti koji cijene kvalitetna vina s našeg područja.

Cilj nam je da gotovo 2.000 vikend objekata koji postoje na području grada, koji sam ima 2.500 stambenih jedinica, budu potencijal za turistički razvoj našega kraja - rekao je gradonačelnik.

Do sada je asfaltirano oko 8,5 kilometara goričkih puteva, a ukupna vrijednost investicije iznosi 1,8 mil. kuna. Goričke puteve ne koriste samo brojni vinogradari i poljoprivrednici već i rekreativci, biciklisti, te zaljubljenici u prirodu.

Nakon službenog djela druženja, Marijan Matočec je gostima pokazao svoju vinariju uz degustaciju vrhunskih vina, te im je objasnio i sam proces stvaranja vina. Njegova vina su već tradicionalno dobitnici brojnih priznanja i nagrada na izložbama vina u Hrvatskoj, ali i šire.

Kao dobar domaćin za svoje je goste pripremio i mali domjenak, a za atmosferu su se pobrinuli nezaobilazni gosti na goričkim druženjima- "mužikaši".