Picokijada: Podravina od leta do leta prikazala stare običaje


Ponedjeljak, 2. srpnja 2018.

Na Trgu sv. Jurja održana je povorka aranžiranih kola i defile oldtimer traktora Podravina od leta do leta. Povorka je sastavni dio Picokijade od samog početka, a samim time čuva izvornost i tradiciju đurđevačke Podravine. Ova manifestacija je jedinstvena pokretna izložba starih običaja i obrta, te ruha i folklornog nasljeđa Podravaca, kakve nema nigdje u Hrvatskoj. Povorka je svojim prikazom sve posjetitelje podsjetila na zaboravljene običaje, zanate, nošnje, radove i način života.

U povorci su sudjelovale udruge koje su sve prisutne vratile u prošlost i oživjele tradiciju našeg kraja. Stručni žiri je dodijelio prvu nagradu KUD-u Delovi koji su predstavili svatove i stare običaje koji se provode za vrijeme svatova. Druga nagrada dodijeljena je Prijateljima kulture Koprivnički Bregi za prikaz zeljarenja, dok je treća nagrada pripala KUD-u Grgura Karlovčana Kalinovac za kalnovečke postelare.

Nagrade je sudionicima povorke uručio gradonačelnik Hrvoje Janči,, a priznanja za nesebično sudjelovanje dobile su i sve udruge koje su sudjelovale u ovogodišnjoj povorci.  I ove je godine voditelj programa bio televizijski voditelj Branko Uvodić.

Foto:Grad Đurđevac, Željko Car, Zdravko Dragica i Goran Švaco